Esencja waniliowa

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
tak, wszystko co sie da lepiej trzymac w ciemnych pojemnikach

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Małgoś.dz.

Member
Paź 25, 2004
4,687
1
0
Ja początkowo tez miałam nastawioną esencję w ciemnej butli, ale przelałam do jasnej, bo mnie irytowało, ze nie widzę jak esencja nabiera barwy.
dump.gif
cvety.gif

Lud_

Member
Maj 19, 2008
1,368
0
0
Nie posiadam czegoś takiego jak hermetycznie zamykany słoik/butelka. Mam zwykłe. I wcale nie ciemne. Mam też laski wanilii i wódkę. A więc, mogę robić esencję?
icon_smile.gif

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Może trochę późno, odpowiem jak ja kupuję - metoda na dotyk... Jeżeli strąk jest gruby i mięsisty to będzie bardzo dobra.

Buka

Well-known member
Wrz 19, 2004
30,775
4,837
113
A gdzie pozwalają/można dotykać strąków? Zwykle są w torebkach (Kotanyi ) lub we fiolce.

h-elen

Well-known member
Lut 16, 2008
8,770
1,576
113
Buka, nie wszystkie dadzą się tą metodą sprawdzić, to fakt. Te które są w rurkach po prostu widać. Moje sformułowanie to bardziej przenośnia. Choć też zdarzyło mi się dotykać, co prawda przez papierową torebkę. Nie tak dawno kupowałam w Żabce, po przeszło 7 zł, niestety nie pamiętam jakiej firmy i mogłam je obamacac przez papier. Już na wstępie źle się zapowiadało ale nie miałam wyjścia bo albo te wysuszone albo żadne. W środku były co prawda dwie sztuki ale małe i mocno wysuszone. Teraz kupiłam w MiamMniamie - polecam - mięsiste i tym razem metodą na oko. Były zaprasowane w przezroczystej folii. Ich wanilia jest godna polecenia. Mnie się udało skorzystać z promocji, nie wiem czy jeszcze jest.
Jak zwał metodę, tak zwał - wystrzegać się cienkich i mocno przesuszonych a będzie dobre.
Tak się naczytałam o Waszej metodzie na esecję, że z samego rana zalałam rumem swoje laski...A z racji, że kupiłam 8 szt. to jeszcze do cukru wsadziłam.
Pozdrawiam waniliowo.

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,727
601
113

ania-magda

Member
Gru 30, 2009
347
0
0
a ja swoją zrobiłam wiosną i od początku wakacji stoi już gotowa :D Także na święta będzie w sam raz, mocno aromatyczna
icon_smile.gif
Może dodam później zdjęcie, jak to wygląda.

Marg

Well-known member
Wrz 23, 2008
17,694
97
48
Moja stoi już ponad dwa lata. Im starsza, tym mocniejsza. Dorzuciłam teraz dwie kolejne laski i dolałam wypełniacza. Niech się przegryza.

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
A ja się przyznam że zrobiłam jakiś czas temu i mnie wcale a wcale ten aromat nie zachwyca, czuję wódę a nie wanilię - zapach dla mnie jednak nie ma porównania ze świeżą laską. Mam jej jeszcze troszkę ale mało co używam bo nie widzę sensu. Więcej chyba nie będę robiła
denknach.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy