Fale Dunaju

orelia

Member
Cze 25, 2007
3,049
0
0
Fale Dunaju

30 dag mąki
20 dag cukru
1 kostka margaryny (Palmy)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
2 łyżki kakao
1 kg jabłek (szare renety)

Białak ubić z cukrem, żółtka utrzeć z margaryną. Do masy żółtkowej dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ubite białka. Ciasto podzielić na 2 części, jedną wyłożyć na blachę wyłożoną papierem, a do drugiej dodać kakao i 2 łyżki mleka.
Wyłożyć na pierwsze ciasto i powtykać cząstki jabłek ( ćwiartki lub mniejsze ).
Piec ok 50 min. w tem 170 stopni.
Ciasto jak trochę wystygnie odwrócić i zdjąć papier!!

MASA
1 budyń duży lub 2 małe ugotować w 1/2 l mleka (dobrze gdy budyń jest bez cukru)
1 kostka masła
1 żółtko
6 łyżek cukru pudru
1 cukier waniliowy

Utrzeć masło z żółtkiem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym dodając po troche wystudzony budyń.
Masę wyłożyć na ciasto i polać polewą czekoladową!

POLEWA
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki wody
Mniej niż pół kostki margaryny
Wszystko razem rozpuścić w rondelku!

Smacznego!!
CIMG0239.JPG
 

Załączniki

  • CIMG0239.JPG
    CIMG0239.JPG
    631.6 KB · Wyświetleń: 2
Ostatnią edycję dokonał moderator:

inga_xx

Member
Maj 19, 2007
1,500
0
0
wreszcie ;)
dzieki
daumen.gif
 

inga_xx

Member
Maj 19, 2007
1,500
0
0
kilke pytan mi sie nasunelo
icon_smile.gif
:
1. jak odrwocic ciasto ? przeciez jasne idzie na spod.. i finalnie tez jest na spodzie...
gruebel_2.gif

2. i jak duza blaszka ?
3. jablka rozumiem surowe kladziemy i pokrojone w czastki...
 

orelia

Member
Cze 25, 2007
3,049
0
0
inga_xx @ 29 Jan 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=653890kilke pytan mi sie nasunelo
icon_smile.gif
:
1. jak odrwocic ciasto ? przeciez jasne idzie na spod.. i finalnie tez jest na spodzie...
gruebel_2.gif

2. i jak duza blaszka ?
3. jablka rozumiem surowe kladziemy i pokrojone w czastki...
Inga sorki że tak długo ale do wczoraj miałam neta tylko w pracy no i nie zawsze czas i możliwość wklepania całego przepisu!!
ad1. Ciasto po upieczeniu odwrócić do góry nogami , zdjąc papier i zostawić tak żeby wystygło i odparowało inaczej może byc zbyt mokre, jak już będzie chłodne to znów go do góry nogami tak żeby jasne było na spodzie i wtedy nakładasz masę!!
ad2. Blaszka standardowa, rozmiar mierzony po krawędzi 25x40
ad3. Jabłka surowe, pokrojone na ćwiartki lub mniejsze!!
Jak masz jeszcze jakieś wątpliwości to dawaj śmiało!!
Pozdrawiam
 

inga_xx

Member
Maj 19, 2007
1,500
0
0
dziekuje serdecznie. to jeszcze dwa pytania:
1. kiedy je upiec, zeby bylo dobre do jedzenie w sobote po obiedzie? lepiej dzien wczesniej, zeby sie "przegryzlo", czy moze rano
2. trzymac w lodowce czy na blacie w kuchni ?

ps: niebawem pieke, bo to zdjecie jest takie, ze ja nie moge
icon_mrgreen.gif
 

orelia

Member
Cze 25, 2007
3,049
0
0
inga_xx @ 29 Jan 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=653906dziekuje serdecznie. to jeszcze dwa pytania:
1. kiedy je upiec, zeby bylo dobre do jedzenie w sobote po obiedzie? lepiej dzien wczesniej, zeby sie "przegryzlo", czy moze rano
2. trzymac w lodowce czy na blacie w kuchni ?

ps: niebawem pieke, bo to zdjecie jest takie, ze ja nie moge
icon_mrgreen.gif
Im dłużej posiedzi w lodówce tym masa będzie bardziej stęgnięta a nie rozciapana i dlatego też zawsze trzymam w lodówce a nie na blacie żeby polewa nie była zbyt lejąca tylko zastygnięta, jeśli masz lodówkę która dobrze chłodzi to możesz rano no i zależy kiedy jecie sobotni obiad bo to każdy ma inaczej
icon_mrgreen.gif
gruebel_2.gif
!!
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

inga_xx

Member
Maj 19, 2007
1,500
0
0
hehe. kolo 14 mamy obiad.
no ale chyba w koncu zabiore sie za ciasto w sobote rano, a w pt odreaguje jakos sesje ;)
juz wiecej Cie Orelio nie mecze, rozwialas poki co moje wszystkie watpliwosci
icon_smile.gif

oczywiscie podziele sie wrazeniami.
 

orelia

Member
Cze 25, 2007
3,049
0
0
inga_xx @ 29 Jan 2008 napisał:
index.php?act=findpost&pid=653928hehe. kolo 14 mamy obiad.
no ale chyba w koncu zabiore sie za ciasto w sobote rano, a w pt odreaguje jakos sesje ;)
juz wiecej Cie Orelio nie mecze, rozwialas poki co moje wszystkie watpliwosci
icon_smile.gif

oczywiscie podziele sie wrazeniami.
Spoko tak to mnie możesz męczyć do woli
icon_mrgreen.gif

Powodzenia na sesji!!
icon_smile.gif

Wrażenia obowiązkowo poproszę!!
Pozdrawaim