- Cze 25, 2007
- 3,049
- 0
- 0
Fale Dunaju
30 dag mąki
20 dag cukru
1 kostka margaryny (Palmy)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
2 łyżki kakao
1 kg jabłek (szare renety)
Białak ubić z cukrem, żółtka utrzeć z margaryną. Do masy żółtkowej dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ubite białka. Ciasto podzielić na 2 części, jedną wyłożyć na blachę wyłożoną papierem, a do drugiej dodać kakao i 2 łyżki mleka.
Wyłożyć na pierwsze ciasto i powtykać cząstki jabłek ( ćwiartki lub mniejsze ).
Piec ok 50 min. w tem 170 stopni.
Ciasto jak trochę wystygnie odwrócić i zdjąć papier!!
MASA
1 budyń duży lub 2 małe ugotować w 1/2 l mleka (dobrze gdy budyń jest bez cukru)
1 kostka masła
1 żółtko
6 łyżek cukru pudru
1 cukier waniliowy
Utrzeć masło z żółtkiem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym dodając po troche wystudzony budyń.
Masę wyłożyć na ciasto i polać polewą czekoladową!
POLEWA
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki wody
Mniej niż pół kostki margaryny
Wszystko razem rozpuścić w rondelku!
Smacznego!!
30 dag mąki
20 dag cukru
1 kostka margaryny (Palmy)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek
2 łyżki kakao
1 kg jabłek (szare renety)
Białak ubić z cukrem, żółtka utrzeć z margaryną. Do masy żółtkowej dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ubite białka. Ciasto podzielić na 2 części, jedną wyłożyć na blachę wyłożoną papierem, a do drugiej dodać kakao i 2 łyżki mleka.
Wyłożyć na pierwsze ciasto i powtykać cząstki jabłek ( ćwiartki lub mniejsze ).
Piec ok 50 min. w tem 170 stopni.
Ciasto jak trochę wystygnie odwrócić i zdjąć papier!!
MASA
1 budyń duży lub 2 małe ugotować w 1/2 l mleka (dobrze gdy budyń jest bez cukru)
1 kostka masła
1 żółtko
6 łyżek cukru pudru
1 cukier waniliowy
Utrzeć masło z żółtkiem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym dodając po troche wystudzony budyń.
Masę wyłożyć na ciasto i polać polewą czekoladową!
POLEWA
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki wody
Mniej niż pół kostki margaryny
Wszystko razem rozpuścić w rondelku!
Smacznego!!
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: