Fantastyczny cytrynowiec

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
I to jest resztka. Dopadłam ten kawałek w ostatniej chwili, a raczej wyrwałam komus talerzyk z ciastem
rofl.gif

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
E, tylko do zdjęcia. Potem wyrwano mi z powrotem talerzyk i to jeszcze z fochem
icon_mrgreen.gif
I mam nakazane zrobić ponownie na tą sobotę
icon_mrgreen.gif

Tak więc zachęcam wszystkich do wypróbowania, kto go nie zrobi, ten gapa i niebiański smak go ominie
icon_wink.gif
Nie mówiąc o zachwytach i mlaskaniach nim uraczonych.
lecker.gif

Chociaz największym dla mnie komplementem było, gdy mama sąsiadki (lat 88) zachwycała się nim i pałaszowała z zachwytem
daumen.gif

P.S. Wielkość porcji, też o czymś świadczy...

Ostatnią edycję dokonał moderator:

dea

Member
Lis 20, 2005
346
0
0
robiłam na święta,zamiast biszkoptów położyłam herbatniki i było naprawdę pyszne.Napewno wrócę do tego ciasta jeszcze nie raz i dziękuję za świetny przepis
icon_smile.gif

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Kleopatra @ 15 Apr 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=487423He he... Mówcie mi tak jeszcze
icon_lol.gif
Oki
icon_mrgreen.gif

Zrobiłam powtórkę w ten weekend
icon_lol.gif
Podwójną
fiesgrins.gif
, bo miałam wielki budyń na 1,5 l płynu i nie chciało mi sie w proporcjach mieszać.
Jeden zrobiłam tradycyjnie, drugi oblałam czekoladową polewą, bez smietany i biszkoptów na wierzchu. Odlot.
Powiem jedno, nie wiem który był smaczniejszy, ale połaczenie czekolady z tą masą, to również rewelacja
daumen.gif

dioda87

Member
Mar 8, 2007
58
0
0
Ja w ten weekend tez robiłam powtórkę
icon_smile.gif
Na urodziny mego mężczyzny:) Cała jego rodzinka zachwalała a co najważniejsze obie babcie
mniam.gif
Więc zaplusowałam! Tylko tym razem rrobiłam biszkopt z 3 a nie z 4 jaj bo ostatnio jakoś zbyt gruby mi sie wydawał. No i do śmietany dodałam żelatynki żeby lepiej się trzymała bo jakoś nie jestem przekonana do śmietan-fixów.

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0

Annaa

Member
Lut 20, 2006
116
0
0
dscn55150001newbezpx9.jpg

nie w pełni "ubrany"

dscn55200001newprzybm3.jpg

jednak ja nie umiem dekorować heheh ;) ale przynajmniej wiem że w smaku będzie super,jeszcze raz pokłony dla autorki
cvety.gif
anbetung.gif
anbetung.gif

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Aniu daj kawałek, cudo
lecker.gif

Annaa

Member
Lut 20, 2006
116
0
0
dziękuje
icon_smile.gif
ale to zasługa autorki przepisu
icon_smile.gif

Zrobiłam go na urodziny Taty, i wszyscy byli zachwyceni
icon_smile.gif
icon_mrgreen.gif

Annaa

Member
Lut 20, 2006
116
0
0
Maria z Łeby @ 29 Apr 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=495700Annaa on tak apetycznie wygląda, że mam ślinotok
dzięki
icon_smile.gif

to jeszcze w przekroju a co tam korzystam ze swoich 5 minut sławy
icon_wink.gif
icon_mrgreen.gif

dscn55430002przekrjna2.jpg

jako że miałam dwa cienkie biszkopty nasączyłam je ponczem tak jak było w przepisie i skleiłam dżem z czarnej porzeczki
icon_smile.gif

naprawdę bardzo lubię ten tort, nie jest ciężki, szybko się robi i jest dosyć efektowny, koszty jak na tort nie są duże

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
I ja sie skusilam na cytrynowiec, choc nie jestem amatorka kremow i biszkoptow...ale chcialam zrobic mezowi niespodzianke. Dalam jedynie galaretke ananasowa, bo nie udalo mi sie tutaj znalezc cytrynowej. Wyobrazcie sobie, ze sa galaretki nawet o smaku banana, czekolady, albo coli, a cytrynowej nie uswiadczysz...Rowniez biszkoptow takich tradycyjnych nie ma, ale to rozwiazalismy herbatnikami. Kleksy na ciescie sa z gorzkiej czekolady.
Musze przyznac, ze ciasto jest bardzo smaczne i lekkie jak na tortowe. Dzieci az sie oblizywaly, a mezowi zdecydowanie nie smakowalo. Zupelnie zglupialam, smakuja mu portugalskie wypieki z o wiele wieksza iloscia cukru i slodszymi kremami...Nie dogodzisz jak mowila moja mama
icon_wink.gif

Imagem_001.jpg

Załączniki

• Imagem_001.jpg
    Imagem_001.jpg
    34 KB · Wyświetleń: 3

Kleopatra

Member
Maj 16, 2006
208
0
0
Ines- ech, ci mężczyźni... Z nimi nigdy nic nie wiadomo
icon_mrgreen.gif
Cieszę się jednak baaaaardzo,że smakowało Tobie i dzieciaczkom. Pozdrawiam wszystkich wielbicieli cytrynowca
wink.gif

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Ines @ 2 May 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=497514Dalam jedynie galaretke ananasowa, bo nie udalo mi sie tutaj znalezc cytrynowej. Wyobrazcie sobie, ze sa galaretki nawet o smaku banana, czekolady, albo coli, a cytrynowej nie uswiadczysz...Rowniez biszkoptow takich tradycyjnych nie ma, ale to rozwiazalismy herbatnikami.
Ines, cytrynowej poszukaj we Froiz, czesto tam bywa. Czasami w zwyklych sklepach zdarza sie zestaw firmy Royal cytrynowa i truskawkowa. Jak trafie to zawsze kupuje na zapas.
icon_mrgreen.gif

Biszkoptow okraglych rzeczywiscie nie ma, sa tylko podluzne. Chociaz nie - raz widzialam male okragle w sklepie z orientalna zywnoscia w Porto na Praça da República.

Wszystkie wasze cytrynowce sa piekne i kuszace i wydaja sie takie leciutkie i puchate. Chyba sie skusze...
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy