Fantastyczny cytrynowiec

A.S.

Member
Sty 6, 2007
4,044
0
0
AgusiaH @ 16 May 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=506436Ines, cytrynowej poszukaj we Froiz, czesto tam bywa. Czasami w zwyklych sklepach zdarza sie zestaw firmy Royal cytrynowa i truskawkowa. Jak trafie to zawsze kupuje na zapas.
icon_mrgreen.gif

Biszkoptow okraglych rzeczywiscie nie ma, sa tylko podluzne. Chociaz nie - raz widzialam male okragle w sklepie z orientalna zywnoscia w Porto na Praça da República.
Dziekuje Agusiu, juz te cytrynowa+truskawkowa Royal wypatrzylam ostatnio. Niedlugo w tym upale to galaretki beda sztandardowym deserem
icon_wink.gif

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Julio, wyszedł ci rewelacyjnie apetyczny. Moje slinianki pracuja na wysokich obrotach
mniam.gif
daumen.gif

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

julia

Member
Sie 30, 2006
533
0
0
No, ja sie przemogłam i dzis zaczełam cwiczyc, bo lato tuz, tuz a oponka wyglada nieciekawie. Na cytrynowca zapraszam jeszcze troche zostało
mniam.gif

Zula

Member
Kwi 30, 2006
623
0
0
Świetny przepis
daumen.gif

Robiłam jako tort, jest taki lekki i orzeźwiający.
anbetung.gif
wink.gif

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
będę go robiła w blasze 25/40cm. Myślicie, że z 1,5 porcji wystarczy?

dioda87

Member
Mar 8, 2007
58
0
0
to chyba nawet trochę za dużo... Ja robiłam na dużej tortownicy i było ok, choc w sumie wizja takiej grubej masy cytrynowej jest zachęcająca:)))

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
biszkoptu za dużo, śmietany za mało...ale i tak było pysznie
icon_mrgreen.gif

ci.JPG

ci1.JPG

ci2.JPG

Załączniki

• ci.JPG
    ci.JPG
    101 KB · Wyświetleń: 3
  • ci1.JPG
    ci1.JPG
    79.6 KB · Wyświetleń: 3
  • ci2.JPG
    ci2.JPG
    70 KB · Wyświetleń: 3

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Oj, muszę powtórke zrobić. Dobrze, ze niedługo będę mieć na nią dobra okazję
mniam.gif

Sylwio, zasliniłam się przez ciebie
icon_mrgreen.gif
Fajny patent z tymi kakaowymi biszkoptami
icon_wink.gif

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0

dioda87

Member
Mar 8, 2007
58
0
0
Ja ostatnio robiłam tort na bazie tej msy cytrynowej:) był pycha! Nie dałam tylko biszkoptów na wierzch, a całośc oblałam czarną gęsta polewa czekoladową. Całośc przyozdobiłam oczywiście bita śmietaną
icon_smile.gif
Goście byli zachwyceni!

katie.t

Member
Cze 14, 2007
12
0
0
Zrobiłam ten cytrynowiec na urodziny brata w formie torciku. Masa cytrynowa byla pierwsza ktora mi wyszla - zazwyczaj budyniowe wychodzily za rzadkie lub nie zastygaly. Ta byla puszysta cudnie pachnaca cytynowo. Jestem bardzo zadowolona z tego przepisu!!

edyta4

Member
Gru 22, 2007
728
0
0
Kleopatra @ 11 Jul 2006 napisał:
index.php?act=findpost&pid=324756-biszkopt z 4 jaj upiecvzony na blaszce o wymiarach 25x36 cm lub coś koło tego
-paczka okrągłych biszkoptów
Masa cytrynowa:
-2 budynie śmietankowe
-1 galaretka cytrynowa
-2 cytryny
-1 szklanka cukru
-2 jajka
-0,5 kostki masła
Masa śmietankowa:
-0,5 litra śmietany kremówki
-2 "śmietan-fixy"
-3-4 łyżki cukru pudru
Masa cytrynowa:
Z 0,5 litra wody odlać 0,5 szklanki. W odlanej wodzie rozpuścić budynie. Resztę wody zagotować z cukrem, wlać do niej rozrobione budynie i mieszać aż zgęstnieje. Do gorącego budyniu wsypać galaretkę (w proszku), wymieszać i odstawić do wystudzenia. Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę. Z 1 cytryny wycisnąć sok.
Masło (musi być oczywiście w temperaturze pokojowej) utrzeć, dodając do niego po 1 żółtku. Następnie dodawać po łyżce wystudzony budyń. Gdy krem będzie jednolity dodać sok z cytryny, a na końcu połączyć go delikatnie z pianą z białek.
Masa śmietanowa:
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i "śmietan-fixami".
Fantastyczny cytrynowiec:
Z drugiej cytryny wycisnąć sok, wymieszać go z połową szklanki przegotowanej wody. Można dosłodzić do smaku lub dodać trochę alkoholu, ale niekoniecznie.
Połową tego ponczu nasączyć biszkopt. Wyłożyć na niego masę cytrynową i chłodzić w lodówce przez pół godziny. Następnie na masę cytrynową wyłożyć masę śmietankową, a na niej poukładać biszkopty nasaczone w reszcie ponczu. Udekorować według własnej fantazji
A teraz ja podam moją wersję tego ciasta:
biszkopt z 4 -5 jajek
masa:
3 budynie śmietankowe ugotować z 2 i 1/2 szkl wody + szklanka cukru + pół szkl soku z cytryn. Po zagotowaniu wlać do tego 2 galaretki cytrynowe rozpuszczone w szklance wody każda (czyli w dwóch szklankach wody w sumie). Wszystko razem gotować do zgęstnienia tak jak budyń. Po wystudzeniu utrzeć z kostką masła.
II masa:
ja nie robię tutaj masy śmietanowej tylko ubijam 1 Śnieżkę z 200ml mleka + 1 tężejąca już galaretka malinowa rozpuszczona w szklance wrzątku.
Na to daję nasączone delikatnie herbatniki Petitki w czekoladzie lub zwykłe biszkopty.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy