index.php?act=findpost&pid=324756-biszkopt z 4 jaj upiecvzony na blaszce o wymiarach 25x36 cm lub coś koło tego
-paczka okrągłych biszkoptów
Masa cytrynowa:
-2 budynie śmietankowe
-1 galaretka cytrynowa
-2 cytryny
-1 szklanka cukru
-2 jajka
-0,5 kostki masła
Masa śmietankowa:
-0,5 litra śmietany kremówki
-2 "śmietan-fixy"
-3-4 łyżki cukru pudru
Masa cytrynowa:
Z 0,5 litra wody odlać 0,5 szklanki. W odlanej wodzie rozpuścić budynie. Resztę wody zagotować z cukrem, wlać do niej rozrobione budynie i mieszać aż zgęstnieje. Do gorącego budyniu wsypać galaretkę (w proszku), wymieszać i odstawić do wystudzenia. Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę. Z 1 cytryny wycisnąć sok.
Masło (musi być oczywiście w temperaturze pokojowej) utrzeć, dodając do niego po 1 żółtku. Następnie dodawać po łyżce wystudzony budyń. Gdy krem będzie jednolity dodać sok z cytryny, a na końcu połączyć go delikatnie z pianą z białek.
Masa śmietanowa:
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i "śmietan-fixami".
Fantastyczny cytrynowiec:
Z drugiej cytryny wycisnąć sok, wymieszać go z połową szklanki przegotowanej wody. Można dosłodzić do smaku lub dodać trochę alkoholu, ale niekoniecznie.
Połową tego ponczu nasączyć biszkopt. Wyłożyć na niego masę cytrynową i chłodzić w lodówce przez pół godziny. Następnie na masę cytrynową wyłożyć masę śmietankową, a na niej poukładać biszkopty nasaczone w reszcie ponczu. Udekorować według własnej fantazji
A teraz ja podam moją wersję tego ciasta:
biszkopt z 4 -5 jajek
masa:
3 budynie śmietankowe ugotować z 2 i 1/2 szkl wody + szklanka cukru + pół szkl soku z cytryn. Po zagotowaniu wlać do tego 2 galaretki cytrynowe rozpuszczone w szklance wody każda (czyli w dwóch szklankach wody w sumie). Wszystko razem gotować do zgęstnienia tak jak budyń. Po wystudzeniu utrzeć z kostką masła.
II masa:
ja nie robię tutaj masy śmietanowej tylko ubijam 1 Śnieżkę z 200ml mleka + 1 tężejąca już galaretka malinowa rozpuszczona w szklance wrzątku.
Na to daję nasączone delikatnie herbatniki Petitki w czekoladzie lub zwykłe biszkopty.