Faworki

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
25 dkg mąki pszennej
4 dkg cukru pudru
1 łyżka masła
3 zółtka
5 - 10 dkg śmietany
1 kieliszek spirytusu
szczypta soli
1/2 kg smalcu do smażenia, cukier puder z zapachem wamiliowym do posypania

Mąkę posiekać z tłuszczem, dodać żółtka, cukier, spirytus , szczyptę soli i tyle smietany, aby ciasto było twarde jak na makaron. Dobrze wyrobic i wybijać wałkiem tak długo, aż będą się tworzyły pęcherze. Nastepnie przykryc ścierką i zostawić w spokoju na ok. 1 godzinę po czym rozwałkować cienko bez podsypywania mąką i uformować faworki.
Smażyć po obu stronach na złoty kolor a po osączeniu z tłuszczu posypac cukrem pudrem.

Najczęściej robię te właśnie, są kruchutkie i bardzo delikatne. Polecam wszytskim, nie moga się nie udac, tylko trzeba je naprawde cieniutko wałkować i od razu smażyc. To najlepiej wychodzi w 2 osoby: jedna robi ciasteczka a druga od razu smaży.
Reszta czeka i pałaszuje od razu to, co usmażone
lecker.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
3
0
Samanto zupełnie nie poznaję Cię po tym czarnym psie
icon_lol.gif

małgośka79

Well-known member
Maj 4, 2007
2,324
906
113
Wlasnie robie. Ten sam przepis ukazal sie w lutowym numerze magazynu Kuchnia.

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

małgośka79

Well-known member
Maj 4, 2007
2,324
906
113
Pyszne wyszly!
W Kuchni sa 4 lyzki cukru zamiast 4 dkg cukru pudru i do posypania cukier puder wymieszany z ziarenkami z laski wanilii. Reszta bez zmian.
Wpisuje sobie ten przepis do zeszytu i na pewno bede powtarzac.

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
małgośka79 @ 4 Mar 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1508817Pyszne wyszly!
W Kuchni sa 4 lyzki cukru zamiast 4 dkg cukru pudru i do posypania cukier puder wymieszany z ziarenkami z laski wanilii. Reszta bez zmian.
Wpisuje sobie ten przepis do zeszytu i na pewno bede powtarzac.
O, cieszę się bardzo że je zrobiłaś. A cukier dałaś w wersji z Kuchni czy w tej ?
To może jakieś inne przepisy z tej ksiązki zamieszczę przy innej okazji?

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0

MarthaB

Well-known member
Kwi 9, 2009
3,061
348
83
Ja dziś zrobilam, to moje pierwsze faworki, tluklam je wałkiem jakieś 15 mini, juz mam odciska na ręku
icon_biggrin.gif

Część smazylam na smalcu, te są lepsze. W ogóle one blyskawicznie się rumienia, ale to pewnie wszystkie faworki.
Dobre, ale nie tak smaczne jak te robione przez moja babcię, tylko ona potrafi je robić .

Lis

Member
Lip 29, 2005
13,335
0
36
Pyszne!
Wyrobiłam mikserem, tak jak bajaderkowe i nie tłukłam, a pęcherze mają koncertowe. Koniecznie muszą odpocząć, pierwszą porcję usmażyłam od razu i były znacznie gorsze, takie ciastkowe w smaku. Resztę po godzinie i są idealne.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy