- Lut 13, 2006
- 201
- 0
- 0
FETTUCCINE AL FORNO
(kuchnia emiliańska)
400g fettuccine/tagliatelle lub po prostu wstążek. Ważne żeby były szerokie i cieniutkie.
100g masła
80g parmezanu (dla tych z ambicjami świeżego)
1 ser mozzarella
100g szynki
1 łyżka posiekanej pietruszki
tarta bulka (baardzo ważna)
sól i pieprz
Ugotowany i odlany makaron wrzucić z powrotem do garnka, dodać połowę masła, pieprz i parmezan.
Formę, najlepiej taką, którą wprost z piekarnika można postawić na stół, posmarować masłem, posypać bułką i wyłożyć połowę doprawionego makaronu.
Na to wyłożyć pokrojone drobno szynkę i mozzarellę i znów makaron. Na wierzchu położyć wiórki z masła i posypać parmezanem, tartą bułką i pietruszką.
Zapiekać w gorącym piekarniku, najlepiej z włączoną funkcją grill około 15 minut – wyciągnąć wtedy, gdy makaron z wierzchu się ładnie zrumieni.
To jest doskonała rzecz, zwłaszcza dla dzieci. Mój syn uwielbia taki chrupiący makaronik !
Można je przygotować wcześniej, a zapiec tuz przed podaniem
(kuchnia emiliańska)
400g fettuccine/tagliatelle lub po prostu wstążek. Ważne żeby były szerokie i cieniutkie.
100g masła
80g parmezanu (dla tych z ambicjami świeżego)
1 ser mozzarella
100g szynki
1 łyżka posiekanej pietruszki
tarta bulka (baardzo ważna)
sól i pieprz
Ugotowany i odlany makaron wrzucić z powrotem do garnka, dodać połowę masła, pieprz i parmezan.
Formę, najlepiej taką, którą wprost z piekarnika można postawić na stół, posmarować masłem, posypać bułką i wyłożyć połowę doprawionego makaronu.
Na to wyłożyć pokrojone drobno szynkę i mozzarellę i znów makaron. Na wierzchu położyć wiórki z masła i posypać parmezanem, tartą bułką i pietruszką.
Zapiekać w gorącym piekarniku, najlepiej z włączoną funkcją grill około 15 minut – wyciągnąć wtedy, gdy makaron z wierzchu się ładnie zrumieni.
To jest doskonała rzecz, zwłaszcza dla dzieci. Mój syn uwielbia taki chrupiący makaronik !
Można je przygotować wcześniej, a zapiec tuz przed podaniem