FETTUCCINE AL FORNO

KASIA.B

Member
Lut 13, 2006
201
0
0
FETTUCCINE AL FORNO
(kuchnia emiliańska)

400g fettuccine/tagliatelle lub po prostu wstążek. Ważne żeby były szerokie i cieniutkie.
100g masła
80g parmezanu (dla tych z ambicjami świeżego)
1 ser mozzarella
100g szynki
1 łyżka posiekanej pietruszki
tarta bulka (baardzo ważna)
sól i pieprz

Ugotowany i odlany makaron wrzucić z powrotem do garnka, dodać połowę masła, pieprz i parmezan.
Formę, najlepiej taką, którą wprost z piekarnika można postawić na stół, posmarować masłem, posypać bułką i wyłożyć połowę doprawionego makaronu.
Na to wyłożyć pokrojone drobno szynkę i mozzarellę i znów makaron. Na wierzchu położyć wiórki z masła i posypać parmezanem, tartą bułką i pietruszką.
Zapiekać w gorącym piekarniku, najlepiej z włączoną funkcją grill około 15 minut – wyciągnąć wtedy, gdy makaron z wierzchu się ładnie zrumieni.

To jest doskonała rzecz, zwłaszcza dla dzieci. Mój syn uwielbia taki chrupiący makaronik !

Można je przygotować wcześniej, a zapiec tuz przed podaniem
 

ZielonyKot

Member
Lut 25, 2005
422
0
0
mmmm... poszło do ulubionych czyli przepisów DO ZROBIENIA KONIECZNIE
icon_smile.gif
 

KASIA.B

Member
Lut 13, 2006
201
0
0
super, cieszę się - dobry przepisik dla małych niejadków, no i dla dużych też
icon_biggrin.gif



Pozdrawiam, niestety z Bytomia :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
 

KASIA.B

Member
Lut 13, 2006
201
0
0
no właśnie nie iwedziałam czy wrzucić pod włoską czy nie no i w końcu padło na pizza, pasta &co. W sumie też tutaj pasuje. Ja sie jeszcze muszę tu dużo nauczyć :cry:

pozdrawiam,
Kasia
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy