Filety z kurczaka w cieście francuskim

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Nie bardzo wiedziałam, gdzie wstawić to danie, w końcu zdecydowałam się na małe danka z powodu połączenia ciasta z mięsem. U mnie dzisiaj ma się odbyć "babskie spotkanie" i już od wczoraj, niektóre z koleżanek dowożą różne produkty, jak np. filety z piersi kurczaka, których ja nie jadam itd. Wszyscy są zadowoleni, a ja po przerzuceniu połowy biblioteki triumfalnie wyciągnęłam Ucztowanie w karnawale, co wszystkich powinno zadowolić. Broszurka ta pochodzi z Poradnika Domowego i zapowiada się całkiem ciekawie. Nie umiem powiedzieć dla ilu osób będą te filety, ponieważ podana będzie jeszcze francuska zupa groszkowa, a przepyszny deser jest w pobliskiej cukierni "Truskawka". Ale przejdżmy do dania głównego:
Składniki
- 2 piersi kurczaka (około 40 dkg - ja miałam tackę prawie 50 dkg)
- 10 dkg czarnych oliwek bez pestek
- 2 czerwone papryki
- 1 - 2 łyżki startego parmezanu
- kilkanaście świeżych liści bazylii (w doniczkach w supermarkecie, albo suszonej do smaku i zapachu)
- 50 dkg mrożonego ciasta francuskiego (ja wybieram na maśle)
- jajko
- łyżeczka przyprawy do kurczaka (brałam złocistą)
- sól

Ciasto wyjmujemy z lodówki. Następnie z papryki zdejmujemy skórki. I tutaj są dwie szkoły. Albo kładziemy całe papryki do silnie nagrzanego piekarnika, czekając aż skórka sczernieje, albo (i ja tak robię) czyścimy paprykę z nasion i białych przegród, dzielimy na ćwiartki, układamy skórką do góry na blasze wyłożonej folią aluminiową i przypiekamy skórkę w nagrzanym silnie piekarniku. Póżniej zawijamy w woreczek foliowy i po lekkim ostudzeniu, skórki pozbywamy się bez trudu. Nic nam się już wtedy nie lepi ani nie klei do palców.
Mięso kroimy w poprzeczne plasterki (około 1 cm), oprószamy przyprawą do kurczaka, solimy.
Rozmrożone ciasto rozwijamy, smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy parmezanem. Na środku układamy warstwami połowę mięsa, połowę papryki, oliwki, posiekane liście bazylii, drugą połowę papryki i drugą połowę mięsa. Brzegi ciasta starannie zlepiamy, a wierzch smarujemy pozostałym jajkiem i nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 220 st. Możemy podawać zarówno na zimno, jak i na gorąco.

Zastanawiałam się, jak smakowałoby to danie, gdyby np. zamienić oliwki na suszone śliwki kalifornijskie. Spróbuję następnym razem.

 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Podobny przepis na kurczaka i pokazany ciekawy sposób zawinięcia w ciasto francuskie. Robiłam go już wielkrotnie dając oprócz kurczaka różne dodatki: pieczarki, ser, cebulę, paprykę i różne przyprawy. W każdym wydaniu jest smaczny.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

seniorka

Member
Sie 13, 2008
8,443
2
0
Jaxja, bardzo dziękuję za podlinkowanie podobnego przepisu na te filety w cieście francuskim. Robiłam je pierwszy raz i różnią się one zasadniczo (przynajmniej wyglądem) od podanych przez Ciebie, co nie znaczy, że są gorsze albo lepsze. U mnie nie ma nacinania ciasta w paseczki, po ułożeniu składników i zapakowaniu w ciasto wychodzi spora, jednorodna bryłka. Upieczona (wolę na ciepło), jest doskonała.
Na drugi raz skorzystam z Twojego przepisu, ponieważ jest bardziej dekoracyjny. Dziękuję i serdecznie pozdrawiam
wink.gif
 

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
seniorka @ 23 Jan 2014 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1500899Jaxja, bardzo dziękuję za podlinkowanie podobnego przepisu na te filety w cieście francuskim. Robiłam je pierwszy raz i różnią się one zasadniczo (przynajmniej wyglądem) od podanych przez Ciebie, co nie znaczy, że są gorsze albo lepsze. U mnie nie ma nacinania ciasta w paseczki, po ułożeniu składników i zapakowaniu w ciasto wychodzi spora, jednorodna bryłka. Upieczona (wolę na ciepło), jest doskonała.
Na drugi raz skorzystam z Twojego przepisu, ponieważ jest bardziej dekoracyjny. Dziękuję i serdecznie pozdrawiam
wink.gif
Przepis, do którego link podałam nie jest mój
icon_smile.gif
. I na pewno te przepisy nie różnią sie zasadniczo. A do takiego nacinania ciasta bardzo Cię zachęcam, bo to powoduje, że parująca a kurczaka wilgoć wydoastaje sie na zewnątrz i ciasto nia nie nasiąka.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy