Fiński krążek

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,728
603
113
przepis znalazłam na te krążki w książce ,,Pieczywo-smalec,masła, pasty , konfitury", przepis jest na 8 krążków , ja robiłam z 1/4 przepisu 2 krążki , przepis ma źle podaną ilość wody, więc dałam ją na oko
Same krążki są bardzo specyficzne w smaku ,-słodkawe
bu_ki_po_112.jpg

Fiński krążek

na 8 krążków
40g drożdży
3 łyżki stołowe słodu jęczmiennego(dałam płynny z słoika)
2 łyżki stołowe soli morskiej
1 paczka suchego zakwasu( na 1/4 porcji dałam łyżkę zakwasu żytniego świeżego)
500g mąki żytniej razowej
1,5 kg mąki żytniej
30g maki żytniej i 30 g otrębów pszennych do podsypywania blatu i papier do pieczenia

Drożdże rozkrusz i wraz z słodem rozpuść w 100ml wody, a następnie wymieszaj z solą , zakwasem, mąka żytnią razową i 250 ml cieplej wody za pomocą końcówki do ubijania robota kuchennego lub mikserem ok. 15 minut. Stopniowo dodawaj make żytnia i wodę ( 70 ml)-podejrzewam ,że powinno być 700ml
gruebel_2.gif

Z ciasta uformuj kulkę i przykryte w misce pozostaw w ciepłym na 3 godziny.

Ciasto ponownie wyrób, a następnie podziel na 8 jednakowych części,maka i otrębami wysyp blat , z każdego kawałka uformuj na nim placek o średnicy 18-20 cm.Ułóż je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i w środku szklanką wytnij otwory
Każdy placek nakłuj widelcem i przykryte zostaw na ok 30 minut
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C i piecz krążki ok 30 minut ,
Upieczone wyłóż na blat , przekrój na 2 okrągłe części( nie kroiłam gorących)i pozostaw żeby wystygły
bu_ki_po_114.jpg




 

Załączniki

  • bu_ki_po_112.jpg
    bu_ki_po_112.jpg
    138.6 KB · Wyświetleń: 1
  • bu_ki_po_114.jpg
    bu_ki_po_114.jpg
    141.6 KB · Wyświetleń: 1
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy