- Cze 24, 2005
- 16,728
- 603
- 113
przepis znalazłam na te krążki w książce ,,Pieczywo-smalec,masła, pasty , konfitury", przepis jest na 8 krążków , ja robiłam z 1/4 przepisu 2 krążki , przepis ma źle podaną ilość wody, więc dałam ją na oko
Same krążki są bardzo specyficzne w smaku ,-słodkawe
Fiński krążek
na 8 krążków
40g drożdży
3 łyżki stołowe słodu jęczmiennego(dałam płynny z słoika)
2 łyżki stołowe soli morskiej
1 paczka suchego zakwasu( na 1/4 porcji dałam łyżkę zakwasu żytniego świeżego)
500g mąki żytniej razowej
1,5 kg mąki żytniej
30g maki żytniej i 30 g otrębów pszennych do podsypywania blatu i papier do pieczenia
Drożdże rozkrusz i wraz z słodem rozpuść w 100ml wody, a następnie wymieszaj z solą , zakwasem, mąka żytnią razową i 250 ml cieplej wody za pomocą końcówki do ubijania robota kuchennego lub mikserem ok. 15 minut. Stopniowo dodawaj make żytnia i wodę ( 70 ml)-podejrzewam ,że powinno być 700ml
Z ciasta uformuj kulkę i przykryte w misce pozostaw w ciepłym na 3 godziny.
Ciasto ponownie wyrób, a następnie podziel na 8 jednakowych części,maka i otrębami wysyp blat , z każdego kawałka uformuj na nim placek o średnicy 18-20 cm.Ułóż je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i w środku szklanką wytnij otwory
Każdy placek nakłuj widelcem i przykryte zostaw na ok 30 minut
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C i piecz krążki ok 30 minut ,
Upieczone wyłóż na blat , przekrój na 2 okrągłe części( nie kroiłam gorących)i pozostaw żeby wystygły
Same krążki są bardzo specyficzne w smaku ,-słodkawe

Fiński krążek
na 8 krążków
40g drożdży
3 łyżki stołowe słodu jęczmiennego(dałam płynny z słoika)
2 łyżki stołowe soli morskiej
1 paczka suchego zakwasu( na 1/4 porcji dałam łyżkę zakwasu żytniego świeżego)
500g mąki żytniej razowej
1,5 kg mąki żytniej
30g maki żytniej i 30 g otrębów pszennych do podsypywania blatu i papier do pieczenia
Drożdże rozkrusz i wraz z słodem rozpuść w 100ml wody, a następnie wymieszaj z solą , zakwasem, mąka żytnią razową i 250 ml cieplej wody za pomocą końcówki do ubijania robota kuchennego lub mikserem ok. 15 minut. Stopniowo dodawaj make żytnia i wodę ( 70 ml)-podejrzewam ,że powinno być 700ml

Z ciasta uformuj kulkę i przykryte w misce pozostaw w ciepłym na 3 godziny.
Ciasto ponownie wyrób, a następnie podziel na 8 jednakowych części,maka i otrębami wysyp blat , z każdego kawałka uformuj na nim placek o średnicy 18-20 cm.Ułóż je na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i w środku szklanką wytnij otwory
Każdy placek nakłuj widelcem i przykryte zostaw na ok 30 minut
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni C i piecz krążki ok 30 minut ,
Upieczone wyłóż na blat , przekrój na 2 okrągłe części( nie kroiłam gorących)i pozostaw żeby wystygły