- Wrz 13, 2004
- 8,558
- 25
- 38
zawsze sie balam zrobic ten chleb, ale znalazlam super prosty przepis
z ktorego wychodzi pyszniutki chlebus
fladenbrot
zaczyn
1 paczka drozdzy suchych
1/2 lyzeczki cukru
125ml letniej wody
50g maki pszennej typ 550
ciasto wlasciwe
500g maki pszennej typ 550
11/2 lyzeczki soli
3 lyzki oliwy
250ml letniej wody
zaczyn- wymieszac drozdze z cukrem i woda, zostawic na 10 minut do spienienia, potem dodac make, wymieszac zostawic pod przykryciem 30 minut
ciasto wlasciwe do miski wsypac make, zrobic zaglebienie i dodac zaczyn, dodac reszte skladnikow i wyrobiac 15 minut na gladkie, elastyczne ciasto utworzyc kule
czysta miske wysmarowac oliwa, poobracac w niej te kule zeby z kazdej strony pokryla sie oliwa
przykryc folia przezroczysta i wstawic do lodowki na 1h
po wyjeciu, podzielic na dwie kule, ktore zgniesc w rekach(wypompowac powietrze) polozyc pod scierka na 30 minut
piekarnik z kamieniem nagrzac do 250°
wziac kule i rozplaszczyc na blacie rozciagajac na kolo o srednicy ok. 25cm
rozbeltac zoltko z oliwa lub woda, popedzelkowac ciasto, powbijac tez koncowki palcow w ciasto nie robiac dziur tylko lekkie wglebienia
posypac sezamem i czarnuszka, wlozyc na kamien na 6-8 minut
wyciagnac z piekarnika i od razu zawinac w sciereczke
smacznego
z ktorego wychodzi pyszniutki chlebus
fladenbrot
zaczyn
1 paczka drozdzy suchych
1/2 lyzeczki cukru
125ml letniej wody
50g maki pszennej typ 550
ciasto wlasciwe
500g maki pszennej typ 550
11/2 lyzeczki soli
3 lyzki oliwy
250ml letniej wody
zaczyn- wymieszac drozdze z cukrem i woda, zostawic na 10 minut do spienienia, potem dodac make, wymieszac zostawic pod przykryciem 30 minut
ciasto wlasciwe do miski wsypac make, zrobic zaglebienie i dodac zaczyn, dodac reszte skladnikow i wyrobiac 15 minut na gladkie, elastyczne ciasto utworzyc kule
czysta miske wysmarowac oliwa, poobracac w niej te kule zeby z kazdej strony pokryla sie oliwa
przykryc folia przezroczysta i wstawic do lodowki na 1h
po wyjeciu, podzielic na dwie kule, ktore zgniesc w rekach(wypompowac powietrze) polozyc pod scierka na 30 minut
piekarnik z kamieniem nagrzac do 250°
wziac kule i rozplaszczyc na blacie rozciagajac na kolo o srednicy ok. 25cm
rozbeltac zoltko z oliwa lub woda, popedzelkowac ciasto, powbijac tez koncowki palcow w ciasto nie robiac dziur tylko lekkie wglebienia
posypac sezamem i czarnuszka, wlozyc na kamien na 6-8 minut
wyciagnac z piekarnika i od razu zawinac w sciereczke
smacznego
