Focaccia col formaggio di recco

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Reinhart poświęca jej całą opowieść: wg niego warto było jechać do tego maista, żeby jej sporóbować, a według mnie warto mi było czekać kilka miesięcy na tą książkę, która przez mojego nierozgarniętego listonosza krążyła między USA a Polską.

porcja na 20 kulek (i to nie jest wcale strasznie dużo, bo są cieniutkie i na jedną focaccię idą dwie. Ja robię z połowy porcji)

4 i 1/2 szklanki maki
3/4 łyżeczki soli
1 i 1/2 szklanki wody w temperaturze pokojowej.

mascarpone, sól, pieprz


WYrabiamy z tego ciasto (przez 4 minuty, używając wiosła od KA, jak nie mamy to haki), dajemy mu odpocząć 5 i znów wyrabiamy 2 minuty. Teraz dajemu mu odpocząc 15 minut.

Dzielimy na 20 kulek. Każdą z nich rozwałkowujemy tak mocno jak się da (nie podsypując nadmiernie mąką) a potem rozciągamy rękami jak pizzę (czyli zaciśnięte dłonie wkładamy od spodu pod ciasto i obracajac je, rozciągamy).
Jeśli ciasto się ściąga do środka, dajemu mu odpocząc, aby gluten się rozluźnił.

Mamy przygotowaną i posmarowaną oliwą okragłą blaszkę, o srednicy ok 25-30 cm. Wykładamy na blaszkę jeden 'placek" kładziemy na niego gęsto małe kupki mascarpone (ja na jedną kładę około 1/4-1/3 pudełeczka. Reinhart mówi o 250 g na jedną. trzeba nakładać gęsto i dość obficie - wlaśnei połączenie mascarpone z takim prostym ciastem i solą 'robi' tę potrawę!), solimy i pieprzymy. Nakładamy na to drugi placek, zaciskamy boki i całość smarujemy do woli dobrą oliwą a potem trochę solimy solą morską (niekoniecznie). Piec 10 minut w 250 st. Uważać, żeby się nie spaliło, bo to bardzo delikatny wypiek. Kroić jak tort.


oryginaly znalezione w necie
CGR%20focaccia%20e%20targa.jpg

CRG%20focacciaingr%20.jpg
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
ups, racja, freudowskie przejęzyczenie w wydaniu klawiaturowm


no można, nawet trzeba : napisałam, że hakami, a jak kotś ma KA, to na początku wiosłami.

ser powinien byc stracchino ale Reinhart poleca mascarpone (moze byc tez mozzarella bawola, albo nawet zwykła) - i ja się z tym zgadzam. Stracchino nigdy nie jadłam
icon_sad.gif
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Ależ wiem, bo przeczytałam u Reinharta. Ale jego przepis jest z Mascarpone i jest cudowny! Ale jeśli masz ten drugi, to mozna czesc zrobic tak czy tak. Reinhart poleca tez zwyklu serek kremowy albo nawer mozzarellę, no problem. Po prostu trzeba poróbowac
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
:lol: Marghe, wiesz co, właściwie to takie coś możesz zrobić w innym kształcie w swojej maszynce do makaronu, po prostu będą paski, zamiast koła i nie będziesz musiala walkowac
icon_smile.gif
/chociaz ja tam lubie, zwlaszcza rozciagac
icon_smile.gif
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
tak, ta focaccia jest z ciasta jakby makaronowego. Po wywalkowaniu i rozciągnięciu sa to dwa cienitenkie pergaminki, miedzy ktorymi jest cudownie delikatny, posolony i popieprzony mascarpone. Całość bardzo subtelna i jak dla mnie genialna
icon_smile.gif


Reinhart pisze, ze przy tej focacci ciasto na pizzę o prawie rocket science
icon_smile.gif
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,877
0
0
Z moich notatek wynika, ze robi sie ja ze specjalnej crescenzy z Recco Musi byc jak najswiezsza /. Mozna ja zastapic stracchino, ale mieszkancy Recco sie na Was pogniewaja.
Skladniki proste: 500 g maki, 500 g crescenzy, 4 lyzki oliwy, szklanka wody, 1 lyzka soli
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
O! cenna info! dzięki! chyba bede musiala pojechac do Recco spróbwoac orginału!

Fabio z książki Reinharta robił ze stracchino
icon_smile.gif


Reinhart Bogu dzięki nie jest dogmatykiem i wpadł na ten genialny pomysł z Mascarpone. No i to jest strzał w dziesiątke-bo ta focaccia jest wyśmienita. Śmiem twierdzic ze to najlepsza rzecz, jaką jadłam.
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,877
0
0
Wiele sporo internetowych dotyczy wlasnie tego specjalu: jak tylko ktos poda przepis, zaraz sie zaczyna... Cos jak o bigosie...
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
nie rozumiem?
 

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Z tej porcji, ktora podalas Malgosiu wychodzi 10 sztuk : Czy to nie za duzo na 3 osobowa rodzine na kolacje :

A co polecacie jako dodatek do tego dania :
Wino i ....
Jakas salatka z pomidorow by mi sie widziala moze...
Prosze o podpowiedzi i pomysly
icon_smile.gif
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Mylę,ze Linn chodzi o to ,ze to konkretne danie robi sie z tego konkretnego sera
tak jak Tiramisu' z mascarpone
icon_smile.gif
Marghe, ja nie wiem, jakie notatki ma Linn, ale mimo, że mieszkam w Polsce nie wiem, z jakiego mięsa robi się nadzienie do cepelinów w jakimś tam regionie.
Reinharta czytałam 2 ksiązki i jest on dla mnie bardzo wiarygodnym źródłem (zawsze zaznacza jak jest w oryginale,ze p w ciescie z neapolu nie ma oliwy, ze w pizzy tej certyfikowanej musi byc taka to a taka mozzarella), Fabio robił tę focaccię ze stracchino. Myślę, że wiedział, co robi.
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Z tej porcji, ktora podalas Malgosiu wychodzi 10 sztuk : Czy to nie za duzo na 3 osobowa rodzine na kolacje :

A co polecacie jako dodatek do tego dania :
Wino i ....
Jakas salatka z pomidorow by mi sie widziala moze...
Prosze o podpowiedzi i pomysly
icon_smile.gif
ja bym zrobiła sałatę jakąś dobrą, jakąś z balsamico i rukolą i szynką parmeńską może?

10 sztuk na 3 osoby to stanowczo nie za mało! Chyba, że nie bedzie Wam smakować. Piecze się w trymiga więc jedną wyjmujesz, nastepna wkladasz,a jak nastepna wyjmiesz, to tej pierwszej juz nie ma.

chorobcia musze isc chyba po mascarpone bo mam straszna ochote na to danko!
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy