Focaccia col formaggio di recco

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
Eksperymentowac mozna, oczywiscie, ale wtedy nie bedzie to juz Focaccia con Formaggio di REcco tylko Focaccia con MAscarpone albo Focaccia con Stracchino.
O to chodzi
icon_smile.gif

wpisujac w googla formaggio di recco automatycznie wyskakuje focaccia con f. do recco
icon_smile.gif
o taka:
focacciacolformaggio.jpg

http://www.mangiareinliguria.it/ita/ricett...a-formaggio.php

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
mozesz mi podac jakies zrodlo, ktore mowi o tym innym serku? Jakos nie chce mi sie wierzyc, zey Reinhart, ze swoja dbaloscia o szczegoly, pominał tę info.

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
no więc w takim razie pozostanę przy wersji Reinharta i Fabio, skoro innej udokumentowanej ni ma

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Jak juz wspominalam, o te focacce kloca sie sami Wlosi. Oczywiscie najglosniej pouczaja wszystkich mieszkancy Recco... Cudzoziemcom ten czy inny ser nie robi roznicy: glownie dlatego, ze i tak nie maja go gdzie kupic. A i probowac nigdy pewnie nie probowali...

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Jak juz wspominalam, o te focacce kloca sie sami Wlosi. Oczywiscie najglosniej pouczaja wszystkich mieszkancy Recco... Cudzoziemcom ten czy inny ser nie robi roznicy: glownie dlatego, ze i tak nie maja go gdzie kupic. A i probowac nigdy pewnie nie probowali...
:lol: :lol: :lol:

Marghe, i co jeszcze? Mam napisac d reinharta , zeby zrobil errate w ksiazce? Jesli tak, to podaj mi jakies zrodlo, ktory to jest formaggio z recco

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
o boszsz, ale pyszne zdjęcie!

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
ja piekłam w blaszce, tak jak w przepisie (ale Bajaderka pisała, że można i na kamieniu)), żeby miała styk z dobrą oliwą (właśnie smak podstawowych składników: ciasto, oliwa, sól, ser daje ten efekt końcowy)

jedną piekłam w tortownicy, drugą w foremce na tartę a kiedy druga byla w piecu, ponownie przygotowywałam pierwszą blaszkę.

w oryginalnym przepisie nalezy kółko z ciasta naciągnąc na "obręcz" blaszki (najlepsza by była taka niska do pizzy) - wygląda to jak obrus. Na to nakłada się ser (ktory swoim cięzarem przyciska ciasto do dna) solimy, pieprzymy, a na to kładziemy drókie gółko i zlepiamy boki.
icon_smile.gif

AgusiaH

Member
Wrz 20, 2004
3,054
1
0
Musze opisac moje wczorajsze wrazenia:
Danie jest bardzo smaczne - fajne polaczenie prostych smakow. Ciasto cienkie i chrupiace.

Ma wlasciwie tylko jedna wade - naklad pracy jest duzy i spedza sie czas zamiast z rodzina przy kolacji to w kuchni - walkujac, nakladajac, zlepiajac itp.

Moi domownicy jeszcze zareklamowali nazwe - powiedzieli, ze to nie zadna focaccia tylko... podplomyk.

PS. Po takich wprawkach w walkowaniu i rozciaganiu ciasta , jakie mialam wczoraj, moge sie spokojnie brac za strudla. Ciasto sie zreszta doskonale obrabia, az bylam zdziwiona, bo mam zwykle z tym przeboje.

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
CYTATMa wlasciwie tylko jedna wade - naklad pracy jest duzy i spedza sie czas zamiast z rodzina przy kolacji to w kuchni - walkujac, nakladajac, zlepiajac itp.
o, to fakt! dlatego ja ją robie tylko dla samej siebie :lol:

CYTATMoi domownicy jeszcze zareklamowali nazwe - powiedzieli, ze to nie zadna focaccia tylko... podplomyk.
ja od poczatku tak to przedstawiałam
icon_smile.gif

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
to Reinhart jeden! :evil: Dzięki... to musi mieć kompletnie inny smak z takim serkiem... mascarpone jest jednak straszliwie łagodny...

ela-c

Member
Cze 10, 2005
2,075
0
0
to znalazłam w książce CULINARIA-ITALIA:
"Ostre, nasycona solą powietrze (mowa o Ligurii) nad całym pasmem wybrzeża sprawia, że upieczenie dobrego chleba jest tu wprost niemożliwością. Drożdże w tym klimacie źle rosną, wysoka wilgotnośc powietrza sprawia, że skórka chleba nie może stwardniec, a miąższ pozostaje wilgotny. Chleb pleśnieje już w krótkim czasie po upieczeniu.
Liguryjczycy rozwiązali ten problem przez wynalezienie bezdrożdżowego cienkiego placka chlebowego, który można było spożywac zaraz po wyjęciu z pieca- tak zrodziła się popularna dziś focaccia. Smaku dodawało jej lekkie posolenie i kilka kropli oliwy, a w niektórych okolicach placek ten obkładano pikantnym serem, dekorowano nasionami kopru włoskiego albo, jak w San Remo, posiekaną cebulą".

I jeszcze przepis na ciasto z tej książki:
200g mąki pszennej
100ml oliwy z oliwek extra vergine
1/2 łyżeczki soli
przybranie wg uznania

Z mąki i połowy oliwy wyrobic ciasto, dodając tyle zimnej wody aby było gładkie. Zawinąc je w przezroczystą folię i odstawic na godzinę. Zagnieśc powtórnie i odstawic na 5min. Cienko rozwałkowac i nałożyc na natłuszczoną blachę. Na wierzchu rozprowadzic pędzelkiem resztę oliwy. Przybrac jak pizzę. Wstawic do nagrzanego piekarnika i piec 10 min w tem 220.

Przepisu nie wypróbowałam jeszcze!

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
Ela, widzisz ile się można dowiedziec na forum u nas!

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy