Focaccia col formaggio di recco

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
mhm... jak ja kocham piadinę. ze smalcem niestety
icon_smile.gif

ela-c

Member
Cze 10, 2005
2,075
0
0
.
Podplomyk to bedzie raczej wloska piadina.
http://www.sagreinromagna.it/piadina.asp
Na 1 kg maki 4 g sody i 300 g smalcu / niektorzy daja 100 /. Zamiast smalcu pol szkalniki oliwy z oliwek.
Zgadza się (pdobno można też z olejem). Padinę kiedyś jadłam ale nie robiłam sama.
Muszę wypróbowac trochę przepisów z mojej zapomnianej książki. Kiedys dostałam ją od męża ale ponieważ jest wielka, to często jej nie ściągałam z półki i teraz mnie olśniło
Są tu jeszcze: tiagella, crescentina, gnocco fritto i jeszcze inne....

ela-c

Member
Cze 10, 2005
2,075
0
0
Siedzę właśnie z kawałkiem focacci w ręku. Zrobiłam ją z serkiem Campiny, bo taki miałam w domu, wiem, wiem, to nie to samo ale mi i tak smakuje i to bardzo. Dałam też dużo soli i pierprzu. Co do formy, to moje focaccie zostawiają wiele do życzenia, na pewno to nie były ładne koła . Zrobiłam z połowy składników ale i tak mam dosyc wałkowania, trochę to pracochłonne. No w każdym razie warto!

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
:dance: w tej foacacci akurat bardzo wskazane jest eksperymentowanie z serami . W oryginale to tez nie jest mascarpone tylko swiezy serek włoski, którego u nas nie ma.

ja juz robilam z oscypkiem, z bryndzą i z mascarpone
Z mascarpone mi smakuje najbardziej, bo wtedy jest najdelikatniejszy efekt, ale reszta też fajna!

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Nie jadlam: nie moj region... A patelni nie mam...

Jaco

Member
Gru 5, 2004
6,655
1
0
Jeśli było twardawe po upieczeniu, nie chrupiące i nie pękało samodzielnie pod naciskiem zębów tylko trzeba się było nagryźć to tak miało być czy też coś zrobiłam niedokładnie? Zakładam, ze mogłam zbyt grubo rozwałkować
gruebel_2.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy