- Wrz 4, 2006
- 985
- 0
- 0
ja wiem, ze jest mnostwo roznych przepisow na forum. ja wyprobowalam naprawde dziesiatki jesli nie setki, roznych kominacji proporcji, ale nigdy nie byla tak dobra jaka mozna kupic u piekarza (i nie chodzi tylko o smak ale takze o strukture). systemem prob i bledow doszlam do idealnych dla mnie proporcji i bardziej chyba dla siebie wpisuje je tutaj zeby nie zapomniec
150ml mleka
150ml wody
3 lyzki oliwy
400g maki 00
150g manitoby
sol
cukier
1,5 lyzeczki suchych drozdzy
wyrobic w maszynie. po wyrosnieciu przelozyc na blaszke, polac oliwa i posolic (mozna tez dodac rozmaryn) i wstawic do piekarnika na 25 min do temperatury 220 stopni (ale to zalezy od piekarnika)
a z focacci przygotowalam malutkie kanapeczki z mortadella i oliwkami na aperitif

150ml mleka
150ml wody
3 lyzki oliwy
400g maki 00
150g manitoby
sol
cukier
1,5 lyzeczki suchych drozdzy
wyrobic w maszynie. po wyrosnieciu przelozyc na blaszke, polac oliwa i posolic (mozna tez dodac rozmaryn) i wstawic do piekarnika na 25 min do temperatury 220 stopni (ale to zalezy od piekarnika)

a z focacci przygotowalam malutkie kanapeczki z mortadella i oliwkami na aperitif


Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: