focaccia jak z forno

bahomet

Member
Wrz 4, 2006
985
0
0
ja wiem, ze jest mnostwo roznych przepisow na forum. ja wyprobowalam naprawde dziesiatki jesli nie setki, roznych kominacji proporcji, ale nigdy nie byla tak dobra jaka mozna kupic u piekarza (i nie chodzi tylko o smak ale takze o strukture). systemem prob i bledow doszlam do idealnych dla mnie proporcji i bardziej chyba dla siebie wpisuje je tutaj zeby nie zapomniec

150ml mleka
150ml wody
3 lyzki oliwy
400g maki 00
150g manitoby
sol
cukier
1,5 lyzeczki suchych drozdzy

wyrobic w maszynie. po wyrosnieciu przelozyc na blaszke, polac oliwa i posolic (mozna tez dodac rozmaryn) i wstawic do piekarnika na 25 min do temperatury 220 stopni (ale to zalezy od piekarnika)
focaccia.jpg

a z focacci przygotowalam malutkie kanapeczki z mortadella i oliwkami na aperitif
lecker.gif

paniniolive.jpg
 

Załączniki

  • focaccia.jpg
    focaccia.jpg
    135.8 KB · Wyświetleń: 3
  • paniniolive.jpg
    paniniolive.jpg
    131.7 KB · Wyświetleń: 3
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Pysznie wyglada
lecker.gif


Tylko co to jest manitoba
gruebel_2.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Akulka

Member
Gru 28, 2005
29,115
0
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy