Focaccia z pomidorami i czosnkiem

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
przepis włoski nie wypróbowany

20 g drozdzy
300 g mąki
1/2 łyzeczkisoli
125 ml letniej wody
300 g dojrzałych małych pomidorów
6-8 ząbków czosnku
sol, biały pieprz
1 łyzeczka origano
6 łyzek oliwy
olej do posmarowania formy
piekarnik na 220 st
drożdze rozpuscić w 2 łyzkach wody. Mąkę wymieszac z solą.
W mące zrobić dziurę , wlać w nia rozrobione drożdze. Połączyć z niewielką iloscią mąki.. odejśc na 15 minut . Po 15 minutach wlac resztę wody i zagnieśc ciasto. Posypać mąką, przykrć i odstawić na 1 h.

Pomidory obrać, pozbawić pestek, pokroić w cienkie plasterki .
Czosnek obrac i również pokroić w plasterki
Ciasto zagnieśc dodając 2 łyzki oliwy.
Forme wysmarować oliwą. ciasto wyłozyć na formę.
W ciescie zrobić sporo otworów (trzonkiem noza), w kazdy otwór wetknąc plasterek czosnku i pomidora
Posolic, popieprzyć, posypać origano i skropic oliwą
Piec 20-25 min.

Szkoda,ze nie widzicie zdjecia (z gazety...)
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Cale szczescie, ze nie widze...
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Musze schudnac i takie zdjecia nie sa pozadane...
 

JotHa

Member
Wrz 20, 2004
22,942
0
36
Napewno macie jakis wyprobowany przepis. :mrgreen:
Zachodze w glowe, czemu go tu nie ma. :dump: :mrgreen:

Chociaz z drugiej strony... co tu moze sie nie udac ? :twisted: :roll:
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy