- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
przepis włoski nie wypróbowany
20 g drozdzy
300 g mąki
1/2 łyzeczkisoli
125 ml letniej wody
300 g dojrzałych małych pomidorów
6-8 ząbków czosnku
sol, biały pieprz
1 łyzeczka origano
6 łyzek oliwy
olej do posmarowania formy
piekarnik na 220 st
drożdze rozpuscić w 2 łyzkach wody. Mąkę wymieszac z solą.
W mące zrobić dziurę , wlać w nia rozrobione drożdze. Połączyć z niewielką iloscią mąki.. odejśc na 15 minut . Po 15 minutach wlac resztę wody i zagnieśc ciasto. Posypać mąką, przykrć i odstawić na 1 h.
Pomidory obrać, pozbawić pestek, pokroić w cienkie plasterki .
Czosnek obrac i również pokroić w plasterki
Ciasto zagnieśc dodając 2 łyzki oliwy.
Forme wysmarować oliwą. ciasto wyłozyć na formę.
W ciescie zrobić sporo otworów (trzonkiem noza), w kazdy otwór wetknąc plasterek czosnku i pomidora
Posolic, popieprzyć, posypać origano i skropic oliwą
Piec 20-25 min.
Szkoda,ze nie widzicie zdjecia (z gazety...)
20 g drozdzy
300 g mąki
1/2 łyzeczkisoli
125 ml letniej wody
300 g dojrzałych małych pomidorów
6-8 ząbków czosnku
sol, biały pieprz
1 łyzeczka origano
6 łyzek oliwy
olej do posmarowania formy
piekarnik na 220 st
drożdze rozpuscić w 2 łyzkach wody. Mąkę wymieszac z solą.
W mące zrobić dziurę , wlać w nia rozrobione drożdze. Połączyć z niewielką iloscią mąki.. odejśc na 15 minut . Po 15 minutach wlac resztę wody i zagnieśc ciasto. Posypać mąką, przykrć i odstawić na 1 h.
Pomidory obrać, pozbawić pestek, pokroić w cienkie plasterki .
Czosnek obrac i również pokroić w plasterki
Ciasto zagnieśc dodając 2 łyzki oliwy.
Forme wysmarować oliwą. ciasto wyłozyć na formę.
W ciescie zrobić sporo otworów (trzonkiem noza), w kazdy otwór wetknąc plasterek czosnku i pomidora
Posolic, popieprzyć, posypać origano i skropic oliwą
Piec 20-25 min.
Szkoda,ze nie widzicie zdjecia (z gazety...)