- Sie 28, 2005
- 8,206
- 1,714
- 113
Składniki
1 kilogram mąki ( preferowana 450 lub pół na pół z krupczatką)
50 g świeżych drożdży ( lub 2 saszetki instant)
6 jajek + 1 do pomalowania przed pieczeniem
szczypta soli
100 g cukru
250 g masła - stopić
200 g mleka
1 łyżka aromatu kwiatu pomarańczy ( orange blossom, fleur d'oranger )
cukier perłowy lub gruby kryształ do posypania
Wykonanie
Z przesianej mąki utworzyć wulkan i dodać drożdże ( świeże rozprowadzić w łyżce mleka) i resztę składników.
Wyrobić ciasto i odstawić pod przykryciem na 2 godziny.
Następnie ciasto przerobić, uformować koronę ( albo użyć formy wieńca jak ja to zrobiłam) i odstawić znowu na godzinę do wyrośnięcia.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Ciasto pomalować rozbełtanym jajkiem ( można ozdobnie naciąć nożyczkami) i posypać perłowym cukrem.
Piec aż będzie ciemnozłote, niemal brązowe.
Moje uwagi:
Ciasto widoczne na zdjęciu zrobiłam z połowy porcji.
Masła moim zdaniem należy dać mniej - następnym razem dam 100 g na 1/2 kg mąki.
W oryginalnym przepisie każą piec 15-20 min; ja piekłam 30 i jak widać, jeszcze za mało , skórka jest zdecydowanie za jasna.
1 kilogram mąki ( preferowana 450 lub pół na pół z krupczatką)
50 g świeżych drożdży ( lub 2 saszetki instant)
6 jajek + 1 do pomalowania przed pieczeniem
szczypta soli
100 g cukru
250 g masła - stopić
200 g mleka
1 łyżka aromatu kwiatu pomarańczy ( orange blossom, fleur d'oranger )
cukier perłowy lub gruby kryształ do posypania
Wykonanie
Z przesianej mąki utworzyć wulkan i dodać drożdże ( świeże rozprowadzić w łyżce mleka) i resztę składników.
Wyrobić ciasto i odstawić pod przykryciem na 2 godziny.
Następnie ciasto przerobić, uformować koronę ( albo użyć formy wieńca jak ja to zrobiłam) i odstawić znowu na godzinę do wyrośnięcia.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Ciasto pomalować rozbełtanym jajkiem ( można ozdobnie naciąć nożyczkami) i posypać perłowym cukrem.
Piec aż będzie ciemnozłote, niemal brązowe.

Moje uwagi:
Ciasto widoczne na zdjęciu zrobiłam z połowy porcji.
Masła moim zdaniem należy dać mniej - następnym razem dam 100 g na 1/2 kg mąki.
W oryginalnym przepisie każą piec 15-20 min; ja piekłam 30 i jak widać, jeszcze za mało , skórka jest zdecydowanie za jasna.