- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0

2 opakowania ciasta francuskiego
2 jabłka
1/2 szklanki soku jabłkowego lub pomarańczowego
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki maki ziemniaczanej
odrobina masła
cukier puder
Jabłka obrać i pokroić w małą kostkę. Zagotować w soku z cukrem i cynamonem.
W dwóch dodatkowych łyżkach soku rozmieszać 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Wlać do jabłek, zamieszać.
Jabłka wystudzić.
Ciasto posmarować miękkim masłem i posypać cukrem. Złożyć wzdłuż, aby powstał wąski, długi pas. Podzielić na 3 części.
Podobnie postąpić z drugim opakowaniem ciasta.
Na każdym kawałku układać po łyżce jabłek. Kawałki ciasta składać na pół. Bardzo dokładnie skleić brzegi, podwijając ciasto. solidne sklejenie jest bardzo ważne, aby nadzienie nie wypłynęło z ciastek podczas pieczenia.

Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, sklejeniem do spodu.
Posmarować ciastka jajkiem i posypać obficie cukrem pudrem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 220 st. ok 15 minut, aż ciastka będą złote.