Francuskie trójkąciki

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
O, ja zawsze mam paczuszke ciasta francuskiego w zamrazarce
icon_smile.gif
I tez lubie sie bawic - takie pakieciki z brzoskwiniami, jak imp_act, robiłam, ale tu widze kilka innych pomysłów
icon_smile.gif

Jak mam lenia i chcice na słodkie, to po prostu kroje ciasto na kwadraciki, zwilzam woda, posypuje brazowym cukrem i pieke
icon_smile.gif
Lub kroje w paski, ktore skrecam wzdłuz osi, posypuje cukrem i pieke
icon_smile.gif

Ale czas potestowac z nadzieniami roznymi
icon_smile.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Pół brzoskwini
gruebel_2.gif

I tak tylko siup do piekarnika
icon_question.gif

mariaanna

Member
Mar 6, 2008
1,831
1
0
A może to ciastko składa się z 2 części, w tym jednej z dziurką? Też chciałabym wiedzieć.Wygląda pysznie.
mniam.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Eeee na moje to ciężar brzoskwini wciska ciasto do środka i dlatego tak wygląda.
Mi bardziej chodzi czy smarować jakimś białkiem i ile czasu toto się piekło
icon_mrgreen.gif

inga_xx

Member
Maj 19, 2007
1,500
0
0
Albo pol moreli
gruebel_2.gif

I chyba Ilonka ma racje z tym ciezarem i wciskaniem ;)

A jak ja robie takie cus z jablkiem (tylko wkladam je do srodka i robie takie jakby koperty), to smaruje je z wierzchu jajem, by sie ladnie zarumienilo. Ale chyba nie trzeba.. Piecze sie krotko, z jakies 10 minut (?) w wysokiej temperaturze, jak to francuskie ciasto.

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
Rozwałkowac ciasto, pokroic na kwadraty, posmarować jajkiem/białkiem (żeby sie szybciej zrumieniło) położyć połówkę małej brzoskwini, można posypać cukrem, piekło mi sie z 10 minut
icon_smile.gif

zapraszam na bloga
icon_wink.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Kiedys musze w koncu spróbować coś zrobic z tego francuskiego
fiesgrins.gif

macius565

Member
Lip 5, 2008
12
0
0
WITAM WSZYSTKICH.BARDZO SIE CIESZE ŻE ZOSTALA STWORZONA TAK SUPER STONKA.WYKORZYSTALAM PRZEPIS NA CIASTECZKA I MUSZE POWIEDZIEĆ ŻE JEST SUPER!!
anbetung.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Tobatka

Member
Lut 7, 2006
3,700
0
0
Ja dziś miałam nieoczekiwanych gości (dobrze, że zadzwonili na godzinę przed przyjściem, zdążyłam upiec i dobrze, że zawsze mam ciasto francuskie w zamrażarce
icon_smile.gif
).. I oto zainspirowana jedną z książeczek z przepisami dodawanych czasem do gazet wykombinowałam wiatraczki nadziewane marmoladą o smaku różanym, posypane brązowym cukrem
icon_smile.gif
Wszystkiego 20 min roboty - zanim się piekarnik rozgrzał już miałam ciasto rozmrożone (kupuję frostę, takie 6 małych płatów), ponadziewane i 15 minut później upieczone
icon_smile.gif

dorota_s1

Member
Mar 13, 2007
890
0
16
bez nadzienia, posypane tylko brązowym cukrem i przyprawą do szarlotki piękie pachną i super znikają
wypieki_005.JPG

Załączniki

• wypieki_005.JPG
    wypieki_005.JPG
    338 KB · Wyświetleń: 0

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Załączniki

• wiatraczek.jpg
    wiatraczek.jpg
    28.9 KB · Wyświetleń: 0

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Shinju @ 8 Sep 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=890306Wyglądają przepysznie. Zastanawiam się tylko jak zrobić z ciasta francuskiego takie wiatraczki. Zupełnie nie mogę sobie wyobrazić jak to poskładać, żeby takie wyszły.
Z ciasta franc. musisz ponacinac kwadraty. Kazdy kwadrat nacinasz z rogow do srodka (ale nie do samego konca - zeby sie nie rozwaliły) i co drugi róg podnosisz do góry i sklejasz na srodku kwadratu
icon_wink.gif

Ktos tu pokazywal obrazkowo nawet - pozniej poszukam
icon_mrgreen.gif

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Na cinie nie mogę się doszukać ale zerknij tutaj KLIK.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy