- Lis 27, 2004
- 3,631
- 0
- 0
Autorem przepisu jest tatter.
Ciasto jest wilgotne, ciężkie, pełne bakalii i orzechów i nie przypomina żadnego innego ciasta. W dodatku, mimo że nie zawiera cukru - jest słodkie.
Dla mnie - rewelacja!a wygląda tak:
ok 1/2 kg jablek (raczej deserowych niz do gotowania czy wypiekow)
5 lyzek nieslodzonego soku
225g mieszanych suchych owocow, namoczonych, i rozdrobnionych
(morele,figi,sultanki)
125g posiekanych roznych orzechow
75g maki pszennej razowej +1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
25g wiorkow kokosowych
50g pestek dyni
2 lyzki oliwy z oliwek
2 lyzki gruszkowo-jablkowych powidel lub gestej konfitury morelowej
Dno kwadratowej blaszki (26x26 cm) natluscic i wylozyc papierem do pieczenia.
Obrane i pokrojone jablka zalac sokiem, przykryc i gotowac 10-15 min az beda bardzo miekkie, potrzasajac garnkiem od czasu do czasu - nie odkrywac!!!
Pozniej dokladne rozmieszac aby powstalo gladkie puree. Dodac pozostale skladniki za wyjatkiem konfitury (powidel) i bardzo dobrze wymieszac.
Wylozyc do blaszki, wyrownac. Upiec w 180C - 40 min, lub gdy jest dosc twarde.
Wyjac z piekarnika i zostawic jeszce w blaszce przez 5-10 min, potem wyjac na kratke kuchenna i jeszcze cieple posmarowac konfitura i zaznaczyc 12 prostokatow. Gdy ostygnie pokroic.
Ciasto jest wilgotne, ciężkie, pełne bakalii i orzechów i nie przypomina żadnego innego ciasta. W dodatku, mimo że nie zawiera cukru - jest słodkie.
Dla mnie - rewelacja!a wygląda tak:

ok 1/2 kg jablek (raczej deserowych niz do gotowania czy wypiekow)
5 lyzek nieslodzonego soku
225g mieszanych suchych owocow, namoczonych, i rozdrobnionych
(morele,figi,sultanki)
125g posiekanych roznych orzechow
75g maki pszennej razowej +1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
25g wiorkow kokosowych
50g pestek dyni
2 lyzki oliwy z oliwek
2 lyzki gruszkowo-jablkowych powidel lub gestej konfitury morelowej
Dno kwadratowej blaszki (26x26 cm) natluscic i wylozyc papierem do pieczenia.
Obrane i pokrojone jablka zalac sokiem, przykryc i gotowac 10-15 min az beda bardzo miekkie, potrzasajac garnkiem od czasu do czasu - nie odkrywac!!!
Pozniej dokladne rozmieszac aby powstalo gladkie puree. Dodac pozostale skladniki za wyjatkiem konfitury (powidel) i bardzo dobrze wymieszac.
Wylozyc do blaszki, wyrownac. Upiec w 180C - 40 min, lub gdy jest dosc twarde.
Wyjac z piekarnika i zostawic jeszce w blaszce przez 5-10 min, potem wyjac na kratke kuchenna i jeszcze cieple posmarowac konfitura i zaznaczyc 12 prostokatow. Gdy ostygnie pokroic.