Fruit and Nut cake czyli ciężkie wilgotne ciasto z bakaliami

Liska

Member
Lis 27, 2004
3,631
0
0
Autorem przepisu jest tatter.

Ciasto jest wilgotne, ciężkie, pełne bakalii i orzechów i nie przypomina żadnego innego ciasta. W dodatku, mimo że nie zawiera cukru - jest słodkie.
Dla mnie - rewelacja!
a wygląda tak:



ok 1/2 kg jablek (raczej deserowych niz do gotowania czy wypiekow)
5 lyzek nieslodzonego soku
225g mieszanych suchych owocow, namoczonych, i rozdrobnionych
(morele,figi,sultanki)
125g posiekanych roznych orzechow
75g maki pszennej razowej +1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
25g wiorkow kokosowych
50g pestek dyni
2 lyzki oliwy z oliwek
2 lyzki gruszkowo-jablkowych powidel lub gestej konfitury morelowej


Dno kwadratowej blaszki (26x26 cm) natluscic i wylozyc papierem do pieczenia.
Obrane i pokrojone jablka zalac sokiem, przykryc i gotowac 10-15 min az beda bardzo miekkie, potrzasajac garnkiem od czasu do czasu - nie odkrywac!!!
Pozniej dokladne rozmieszac aby powstalo gladkie puree. Dodac pozostale skladniki za wyjatkiem konfitury (powidel) i bardzo dobrze wymieszac.
Wylozyc do blaszki, wyrownac. Upiec w 180C - 40 min, lub gdy jest dosc twarde.
Wyjac z piekarnika i zostawic jeszce w blaszce przez 5-10 min, potem wyjac na kratke kuchenna i jeszcze cieple posmarowac konfitura i zaznaczyc 12 prostokatow. Gdy ostygnie pokroic.
 

imamcia

Member
Lis 29, 2005
2,398
0
36
Hmmm, brzmi smakowicie, to bardziej taki baton chyba????
Jakby na to po upieczeniu polewą czekoladową potraktować :idea:
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Lisko, zapytam troszkę nie na temat: kto to jest Tatter?

Awatarek uroczy, bo buzia na nim sliczna.
 

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
6
0
Znalazlam moje ciasto!!! Lisko - wyglada pieknie! Widze je po raz pierwszy poza moja kuchnia!
Rozumiem, ze smakowite jest/bylo...
Bardzo sie ciesze...i moze jakies nastepne wpisze...
a i pomyslalam, ze skoro pytacie o mnie to sie przedstawie...
jestem mama 3, kocham nature i wszystko co naturalne, proste, zdrowe - bo takie jest najpiekniesze! Pozdrawiam! tatter
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,200
2,755
113
Ja zrobiłam dzis, ale jak dla mnie wyszło za mało słodkie. Podejrzewam, że za długo moczyłam owoce i cała słodycz z nich przeszła do wody. :dump:

Tak wyglądało (zdjęcie kiepskie, bo nie mam aparatu i jest z telefonu)

0602041223046az.jpg


Ale jeszcze kiedyś zrobię. ;)
 

sylwia18

Member
Wrz 24, 2005
3,577
0
0
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy