Fudge dwuwarstwowy, czekoladowo- maślanoorzechowy

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
Przepis pochodzi z "Wielkiej Kuchni Amerykańskiej". Są tam przepisy stworzone w amerykańskich koncernach spożywczych. Większość receptur zaleca użycie tylko tam dostępnych gotowców, ale wszystko da się ominąć
icon_smile.gif


170 g masła orzechowego
170 g posiekanej czekolady
2 1/4 cup cukru
20 pianek marshmallows
4 łyżki sztucznego miodu/ złotego syropu
3/4 cup mleka w proszku
55 g masła

Nasmarować smakowo neutralnym olejem formę 22x22 cm. Kawałki czekolady wsypać do miski. Pianki posiekać.

Na małym ogniu, nieustannie mieszając roztopić pianki i miód. Dodać cukier, mleko i masło, zagotować. Gotować masę jeszcze przez 5 min. 1/2 masy wlać do miski z czekoladą, wymieszać, aż składniki się dobrze połączą. Do pozostałej w garnku 1/2 masy dodać masło orzechowe i wymieszać aż składniki się dobrze połączą.
Masę czekoladową wlać do formy, na nią wlać masę maślano- orzechową. Ostudzić. Porcja na 48 sztuk

Podobna tu:
http://www.hersheys.com/recipes/recipes/de...tegoryPage=true
Należy wziąć po 170 g masła orzechowego i czekolady oraz 420 g mleka skondensowanego
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38
CYTATprawdziwy miód tez moze byc?

ile mają Twoje cup'y?
Amerykański cup to kubek Nescafe.

Zamiennikiem dla złotego syropu jest sztuczny miód. Nie wiem czy prawdziwy się nada. Ryzyk- fizyk. Ale tu jest go tak mało, że prawdziwy imho może być.
 

Malgosimi

Member
Gru 22, 2004
22,404
0
0
czyli 250 ml.

o zlotym syropie zakladalam neidawno watek
 

Paulinka

Member
Wrz 18, 2004
4,774
0
0
ajajaj Sini normalnie uściskałabym Cie na żywo :mrgreen:
boje sie tylko, że nie znajde marshmallows w sklepie, bo kiedys szukalam i nie było, ale może akurat
super przepisy dziękuję za wszystkie, kochana jesteś :!: :!:
 

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

trzkasienka

Member
Wrz 15, 2005
4,188
0
0
bild0016yu.jpg


w koncu sie zebralam i zrobilam
icon_smile.gif
zarowno dotyczy to fudge jak i zdjecia...
deserek fajniutki, polecam wszystkim tym, co lubia bloki czekoladowe, krowki itd.. od razu sie przyznam, ze nie dodalam naleznej ilosci cukru (tj. tylko 1 cup..) i tak bylo dla mnie jeszcze za slodkie.. zatem nastepnym razem zrezygnuje z cukru- wystarczy w tym deserze slodkosci- miod, czekolada
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy