Galaretka z porzeczek (na surowo)

BeataSz

Member
Wrz 23, 2004
10,244
0
36
Przepis pochodzi z książki " Słońce w słoikach" Ireny Gumowskiej:

"Porzeczki obrać z szypułek, umyć, dobrze odsączyć, zmiażdżyć, zmiksować lub przepuścić przez sokowirówkę. Chodzi o otrzymanie możliwie gęstego soku. Można np. zmiksowane owoce jeszcze przetrzeć przez sito. Na 2 szklanki soku wziąć 65-75 dag cukru. Sok przelać do miski ( makutry) i dosypując po trochu cukier, bez przerwy ucierać drewnianą pałką, aż cały cukier się rozpuści i galaretka zacznie się ścinać. Wtedy przełożyć ją do słoiczków. "
 

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
25,380
728
113
Przeca pisze, że na surowo.
icon_smile.gif

 

Buka

Well-known member
Contributor
Wrz 19, 2004
25,380
728
113
Pewnie, że łatwiej, ale czy się za mocno nie napowietrzy?
gruebel_2.gif
 

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
Jutro lub w srode jade na porzeczki wlasnie z zamiarem robienia galaretki, fajnie ze jest teraz konkretny przepis
icon_mrgreen.gif
 

sionia

Member
Maj 3, 2006
2,363
0
0
W zeszłym roku zrobilam galaretke przy pomocy thermomixa. Bylam taka zadowolona, ze bez wysilku. w smaku byla pyszzzznaaaaa. Okazalo sie jednak, ze wlasnie bardzo napowietrzylam galaretke i sloiki "strzelaly". W tym roku sprobuje zrobic na malych obrotach.
 

kasha

Member
Wrz 25, 2004
20,571
1
0
Kręcę od godziny, jejj, masakra jakaś
baa.gif

nie doczytałam, że to katorżnicza robota a chciałam na szybko
rofl.gif
 

illy

Member
Lut 20, 2008
1,500
0
0
Ja juz mam gotowe, tyle ze zrobilam jak mi mama mowila, tyle ile soku tyle sie daje cukru i potem mieszac, mieszac, mieszac. Sloiki juz w piwnicy razem z dzemami. A galaretka jest pyszna.
 

delicious

Member
Lut 26, 2011
83
0
0
Ja natomiast nie ucieram w makutrze ale delikatnie podgrzewam w wielkim garze, żeby cukier się rozpłynął. Ponadto przepuszczam porzeczki przez sokowirówkę 2x, tzn: najpierw porzeczki, potem wytłoczyny z poprzedniego wyciskania. Można nawet 3x. Nie męczę się przy tym, ale przy pasteryzowaniu. Jakoś nie mam zaufania do surowych. Choć nie powiem, mam ochotę spróbować.
Galaretka pycha, co? Uwielbiam porzeczki.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator: