- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Galaretka
Mogło by się wydawać - banał. Wystarczy otworzyć torebkę i ...
Ja jednak wolę inaczej. Wolę zrobić ją sama, ponieważ dzięki temu sama decyduję o jej składzie. Nie tylko uzyskuję intensywniejszy, naturalny smak, lecz mogę także "podziękować" sztucznym barwnikom i aromatom "identycznym z naturalnym".
Co więcej, zrobienie własnej galaretki oferuje większą różnorodność smaków, niewystępujących w galaretkach z torebek. Możemy dzięki temu mieć galaretkę gruszkową, grapefruitlwą, jabłkową, bananową czy nawet - marchewkową - i to równie szybko i łatwo.
Z okazji świętowanej w ten weekend Cytrusowej Chwilki - galaretka pomarańczowa.
(na 2 porcje)
0.5 litra soku owocowego ( w tym przypadku pomarańczowy)
5 łyżeczek żelatyny ( lub odpowiednia ilość agaru)
cukier ( zależy, jakiego soku użyjemy - niektóre samki wymagają dosłodzenia)
Sok zagotowujemy, po czym od razu wyłączamy. W gorącym soku rozpuszczmy dokładnie mieszając 5 łyżeczek żelatyny.
Sok przelewamy do pucharków bądź miseczek i odstawiamy do zastygnięcia.
Mogło by się wydawać - banał. Wystarczy otworzyć torebkę i ...
Ja jednak wolę inaczej. Wolę zrobić ją sama, ponieważ dzięki temu sama decyduję o jej składzie. Nie tylko uzyskuję intensywniejszy, naturalny smak, lecz mogę także "podziękować" sztucznym barwnikom i aromatom "identycznym z naturalnym".
Co więcej, zrobienie własnej galaretki oferuje większą różnorodność smaków, niewystępujących w galaretkach z torebek. Możemy dzięki temu mieć galaretkę gruszkową, grapefruitlwą, jabłkową, bananową czy nawet - marchewkową - i to równie szybko i łatwo.
Z okazji świętowanej w ten weekend Cytrusowej Chwilki - galaretka pomarańczowa.

(na 2 porcje)
0.5 litra soku owocowego ( w tym przypadku pomarańczowy)
5 łyżeczek żelatyny ( lub odpowiednia ilość agaru)
cukier ( zależy, jakiego soku użyjemy - niektóre samki wymagają dosłodzenia)
Sok zagotowujemy, po czym od razu wyłączamy. W gorącym soku rozpuszczmy dokładnie mieszając 5 łyżeczek żelatyny.
Sok przelewamy do pucharków bądź miseczek i odstawiamy do zastygnięcia.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: