Galaretka

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Galaretka

Mogło by się wydawać - banał. Wystarczy otworzyć torebkę i ...
Ja jednak wolę inaczej. Wolę zrobić ją sama, ponieważ dzięki temu sama decyduję o jej składzie. Nie tylko uzyskuję intensywniejszy, naturalny smak, lecz mogę także "podziękować" sztucznym barwnikom i aromatom "identycznym z naturalnym".
Co więcej, zrobienie własnej galaretki oferuje większą różnorodność smaków, niewystępujących w galaretkach z torebek. Możemy dzięki temu mieć galaretkę gruszkową, grapefruitlwą, jabłkową, bananową czy nawet - marchewkową - i to równie szybko i łatwo.
Z okazji świętowanej w ten weekend Cytrusowej Chwilki - galaretka pomarańczowa.

DSC_0183.JPG

(na 2 porcje)

0.5 litra soku owocowego ( w tym przypadku pomarańczowy)
5 łyżeczek żelatyny ( lub odpowiednia ilość agaru)
cukier ( zależy, jakiego soku użyjemy - niektóre samki wymagają dosłodzenia)

Sok zagotowujemy, po czym od razu wyłączamy. W gorącym soku rozpuszczmy dokładnie mieszając 5 łyżeczek żelatyny.
Sok przelewamy do pucharków bądź miseczek i odstawiamy do zastygnięcia.

Załączniki

• DSC_0183.JPG
    DSC_0183.JPG
    59.4 KB · Wyświetleń: 1
Ostatnią edycję dokonał moderator:

anuc

Member
Maj 17, 2008
908
0
0
Robię identycznie
icon_smile.gif
Czasem z żelatyny, czasem z pektyny, jak chcę szybciej
icon_smile.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Wersja z czarnej porzeczki

galaretka.jpg

Załączniki

• galaretka.jpg
    galaretka.jpg
    71.8 KB · Wyświetleń: 0

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
CYTATta z czarnej porzeczki wyglada tak slicznie! hmmm ciekawe jakby smakowala galaretka z czerwonego wina rofl.gif
icon_smile.gif
Myślę, że całkiem dobrze, jak ktoś lubi wino
icon_smile.gif
Jak najbardziej da się zrobić. Tylko wtedy nie gotowałabym wina, tylko w winie o temperaturze pokojowej ( teraz to przykaloryferowej ;) ) rozpuściłabym żelatynę ( rozpuszczoną we wrzątku).
icon_smile.gif

anuc

Member
Maj 17, 2008
908
0
0
Ja gdzieświdziałam kiedyś galaretkę z szampana. Teraz sięzastanawiam jak wo by wyglądało w przypadku mocniejszego drinka :D I takie deser z lodami i taka galaretka zrobic... hmmm :D

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Przed sylwestrem chyba w ddtvn pokazywali deser - galaretka z szampana i na to o ile mnie pamiec nie myli to jakiś mus
gruebel_2.gif

Wrz 3, 2008
1,371
0
0
Ilona @ 6 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=799495Przed sylwestrem chyba w ddtvn pokazywali deser - galaretka z szampana i na to o ile mnie pamiec nie myli to jakiś mus
gruebel_2.gif
a czy w galaretce z szampana zachowaly sie babelki? jak sie wleje szampana do kieliszka to babelki leca od dolu, ciekawi mnie czy jak galaretka tężeje to zachowuje taka strukture, jakby babaleki w niej zastygly
icon_mrgreen.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Kasiula_bittersweet @ 6 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=799614a czy w galaretce z szampana zachowaly sie babelki? jak sie wleje szampana do kieliszka to babelki leca od dolu, ciekawi mnie czy jak galaretka tężeje to zachowuje taka strukture, jakby babaleki w niej zastygly
icon_mrgreen.gif
Bumblóf nie było...

Mała_Mi @ 6 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=799626trruskaffkowy?
lecker.gif
No wlasnie nie wiem. Chyba bardziej cos z mango
gruebel_2.gif
Kurcze, ze nie pamietam dokładnie no... W takich ladnych kieliszkach toto było i jeszcze Welmanowa potrzasała zeby udowodnic, ze galaretka zsiadla i trzesie sie "jak galaretka"
rofl.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

anuc

Member
Maj 17, 2008
908
0
0
Kasiula_bittersweet @ 6 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=799627chcesz powiedziec ze na absyntowa galaretke nie ma szans?
rofl.gif
Ja mylślę, że są
icon_smile.gif
Tylko inny myk trzeba zrobić - nie żelatynę a pektynę dać - kiedyś mój tato zrobiłcoś takiego z pigwy - podgrzał sok i wymieszał ze spirytusem (nie wiem w jakiej kolejności, ale w stosunku konkretnym) więc myślę, że dosypanie pektyny podobnie zadziała
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy