Garganelli z brokułami i łososiem

Lis 27, 2004
3,568
0
0
Dziś kupiłam nowy numer pisma włoskiego "A Tavola". Co miesiąc kupuję i zaraz muszę coś z zamieszczonych przepisów zrobić. Potem idzie w zapomnienie...
Wy też tak macie jak kupicie nowe pismo z przepisami?

No i dziś padło na coś raczej klasycznego, ale wartego przypomnienia:

Garganelli z brokułami i łososiem

250 g makaronu jajecznego typu garganelli
700 g brokułów
300 g filetu z łososia
3 łyżki oliwy z oliwek
30 g masła
1 dl śmietanki
2 papryczki pikantne
1 ząbek czosnku
sól, pieprz

Brokuły odciąć od łodyg, podzielić na malutkie różyczki, ugotować przez 10 minut w osolonej wrzącej wodzie. Wyjąć łyżką cedzakową – wody nie wylewać!
Łososia oczyścić z ości, pokroić na małe kawałeczki.
Na patelni podsmażyć na oliwie obrany, przekrojony na pół czosnek i papryczki obrane z nasion, dodać osączone brokuły, podsmażyć 10 minut, po czym czosnek i papryczki wyjąć.
Na małej patelni podsmażyć na maśle przez 5 minut łososia, dodać śmietankę, poczekać aż zgęstnieje, posolić, popieprzyć.
W wodzie po brokułach ugotować makaron, odlać „al dente”, wyłożyć do patelni z brokułami, wyłożyć tam również łososia, wymieszać.

MzM

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Lis 27, 2004
3,568
0
0
No to ja dopiszę, że jak ktoś:

a) nie ma pojęcia co to są garganelli :mrgreen:
b) nie posiada makaronu w formacie garganelli
icon_sad.gif

może użyć jakiegoś innego makaronu jajecznego w krótkim formacie (?) albo nawet tagliatelle, bo te są łatwo dostępne i zawsze jajeczne.
icon_smile.gif

MzM

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
CYTATCo miesiąc kupuję i zaraz muszę coś z zamieszczonych przepisów zrobić. Potem idzie w zapomnienie...
Wy też tak macie jak kupicie nowe pismo z przepisami?
Mam dokladnie to samo
icon_smile.gif
Niestety z calego magazynu z reguly zrobie jeden, dwa przepisy a reszta idzie w kat
icon_smile.gif

A Twoja kolacja brzmi pysznie - nawet wszystko mam w domu oprocz tego makaronu, moze bedzie na jutrzejszy obiad? :mrgreen:

Al_inka

Member
Wrz 13, 2004
2,109
0
0
Magdo ten twój przepis działo mocno na kubki smakowe :mrgreen: mam pełen dziób śliny
icon_razz.gif
. Fakt takiego makaronu u nas nie uświadczysz

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
hihi, MAgda, bo ja nie za bardzo kumata w italianskim papusiu a bardzo lubie,

kurde chyba powinnas zaczac rubryke ABC italianskiego jedzenia- mozesz wierzyc bede pierwsza czytajaca :lol: :lol: to byloby dla takich :dump: jak ja

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy