Garganelli z brokułami i łososiem

Lis 27, 2004
3,568
0
0
Garganelli z brokułami i łososiem

250 g makaronu jajecznego typu garganelli
700 g brokułów
300 g filetu z łososia
3 łyżki oliwy z oliwek
30 g masła
1 dl śmietanki
2 papryczki pikantne
1 ząbek czosnku
sól, pieprz

Brokuły odciąć od łodyg, podzielić na malutkie różyczki, ugotować przez 15 minut w osolonej wrzącej wodzie. Wyjąć łyżką cedzakową – wody nie wylewać!
Łososia oczyścić z ości, pokroić na małe kawałeczki.
Na patelni podsmażyć na oliwie obrany, przekrojony na pół czosnek i papryczki obrane z nasion, dodać osączone brokuły, podsmażyć 10 minut, po czym czosnek i papryczki wyjąć.
Na małej patelni podsmażyć na maśle przez 5 minut łososia, dodać śmietankę, poczekać aż zgęstnieje, posolić, popieprzyć.
W wodzie po brokułach ugotować makaron, odlać „al dente”, wyłożyć do patelni z brokułami, wyłożyć tam również łososia, wymieszać.

MzM

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
W zeszlym tygodni w programie "La prova del cuoco" pokazywali jak zrobic garganelli: zawija sie je na patyczku. Chyba nigdy nie dojde do tego poziomu.

Lis 27, 2004
3,568
0
0
garganelli.jpg

MzM

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Kiedy to latwiejsze od lepienia pierogow.
1. ciasto dzielili na prostokaty przy pomocy czegos, co przypomina budowa skladana krate / taka, ktora mozna zlozyc, zeby nie przeszkadzala, a w razie potrzeby rozciagnac i umocowac; niektorzy maja takie w oknach /; do tej "kraty" byly podczepione tnace kolka - dzieki rozsuawaniu i zsuwaniu mozna zmieniac szerosc paskow
2. potem prostokacik kladzie sie ukosnie i zwija na patyczku, zsuwa i gotowe

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Bywaja i jajcowe, ale mikroskopijne. Raczej do innych celow, np. do zup.

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Mozna. Na okraglym.
A do krojenia w mojej maszynce do makaronu byl tzw. Pasta bike, czyli rower makaronowy. Raczka, paleczka poprzeczna, na ktora zaczepia sie kolka zebate / jakby od radelka /. Mozna zmieniac ich ilosc, a zatem szerokosc paskow. Tamto bylo lepsze: o wiele wieksze. Rozciagalo sie chyba do metra. Prawdopodbnie dla zawodowcow od makaronu.

bajaderka

Member
Wrz 14, 2004
4,063
3
0
Magda, bardzo to pyszne!
Oczywiscie nawet nie szukalam tego dziwacznego makaronu
icon_smile.gif
Zrobilam po prostu z jajecznymi wstazkami i chyba wiele nie stracilam na smaku - moze na wygladzie
icon_smile.gif

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
A na Mniamie kuchnia wloska jeszcze nie dostapila zaszczytu, aby miec swoj wlasny dzial.

sylcia

Member
Paź 29, 2004
2,199
0
0
Dobrze Magda,ze podalas ten przepis,bo wydawalo mi sie,ze moze byc dobre,teraz wiem ,ze napewno musi byc dobre :mrgreen:
Niedlugo wyprobuje,a glupio mi bylo prosic,zebys wpisala :oops:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy