Gâteau des rois

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Gâteau / Galette des rois (na prosbe Margot
icon_wink.gif
)

500 g maki
1 lyzeczka soli
50 g cukru
ok. 20 g drozdzy
100 g miekkiego masla
2 1/2 dl letniego mleka
otarta skorka z 1/2 cytryny

zoltko do posmarowania
platki migdalowe do ozdoby


make wymieszac z sola
dodac pozostale skladniki (ja rozrabiam najpierw drozdze w odrobinie mleka), wyrobic na gladkie ciasto, przykryc i odstawic w cieple miejsce az ciasto podwoi objetosc; z ciasta odwazyc 8 kawalkow (ok. 60 g kazdy), uformowac kulki ; do jednej z nich wlozyc porcelanowa figurke, lub migdala, lub ziarno fasoli itp.
z pozostalej czesci ciasta uformowac duza kule, ulozyc ja na srodku wylozonej papierem blachy, 'przykleic' pozostale kulki i odstawic do wyrosniecia na ok. 30 min.
posmarowac zoltkiem, posypac platkami migdalowymi
piec ok. 30 min w nagrzanym do 180° piekarniku

najlepiej smakuje swiezo upieczona
lecker.gif


uwagi
do ciasta mozna tez dodac np. 100 g rodzynek uprzednio namoczonych w cieplej wodzie; odsaczyc je, dodac do wyrosnietego ciasta, dobrze wyrobic i odstawic do ponownego wyrosniecia

jesli nie chce nam sie 'bawic' w odwazanie tych 60 g, z ciasta mozemy najpierw odjac 1/4 (bedzie to ta wieksza, srodkowa czesc) a reszte podzielic na 8 rownych czesci

zycze smacznego!

wink.gif


'Nouvelles du Fournil' z kolekcji Betty Bossi

EDYCJA

W Szwajcarii wypiek ten zamiennie jest nazywany albo 'galette' albo 'gâteau', poprosilam wiec o zmiane tytulu watku, by nie wprowadzac w blad tych, ktorzy szukaja przepisu na typowa 'galette frangipane'.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Nikt nie ma na nie ochoty?
Ja chyba zrobie juz dzis, bo od jutra do pracy, wiec pewnie nie bedzie mi sie juz chcialo...
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,343
1,415
113
Bea, wg Twojego przepisu to ciasto drożdżowe o specjalnym wyglądzie, a po wpisaniu w grafikę google hasła Galette des rois pokazuje się wiele stron zdjęć inaczej wyglądających ciast. Ja nie potrafię przetłumaczyć, ale na zdjęciach wygląda, że to dwa płaty ciasta, a pomiędzy nimi jakieś nadzienie. Czy pod tą samą nazwą są takie różne ciasta? Mnie bardzo podoba się wygląd tego.
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Hazo, ta ktora Ci sie podoba to inny tym galette; sa ich bowiem dwa rodzaje, tutaj o tym pisalam w styczniu zeszlego roku, jesli masz ochote zerknac;
'moja' wyglada tak jak ta z linku Margot wlasnie
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
515
113
Bea
bussi.gif
pachnie prześlicznie ta drożdżówka
za jakieś 30 minut będę wiedziała jak smakuje
a ja dałam starta skórkę z pomarańczy i kardamon ,ściągnęłam te dwa składniki z innej twojej drożdżówki
 

Szarotka

Member
Kwi 12, 2007
1,293
0
0
Świetnie wygląda i nie tylko ciasto Margot
icon_razz.gif
- słodka ta koteczka.
Bea i Margot do ciasta nie dodaje się jajek? jedynie to żółtko do posmarowania?
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Margot @ 4 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=798860a ja dałam starta skórkę z pomarańczy i kardamon ,ściągnęłam te dwa składniki z innej twojej drożdżówki
Swietny pomysl! ja zrobilam tylko ze skorka cytrynowa tym razem

Szarotka @ 4 Jan 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=798864Bea i Margot do ciasta nie dodaje się jajek? jedynie to żółtko do posmarowania?
Nie, to ciasto jest bez jajek.
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,676
515
113
i smakuje ,tak jak powinno -leciutko ,pachnąco,pysznie
Ja nawet posmarowałam łyżką śmietanki ,nic ,a nic nie używałam jajek ,ale dałam szczyptę kurkumy jeszcze
zaraz pokaże wnętrze
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Pieeekna! Tez wlasnie moja rozkroilam
icon_smile.gif


BriocheDesRois.jpg
 

Załączniki

  • BriocheDesRois.jpg
    BriocheDesRois.jpg
    66.3 KB · Wyświetleń: 0