Gâteau des rois

grabinka

Member
Mar 25, 2008
244
0
0
No Święto trzech Króli bliziutko
icon_mrgreen.gif
 

Jobe

Member
Mar 26, 2008
169
0
0
W Belgii Galette de roi jest super popularna 6/01.A ze to dzien urodzin mojego meza to zawsze kupujemy 2,jedna z nadzieniem marcepanowym,druga z nadzieniem jablkowo-morelowym.W kazdym ciescie znajduje sie figurka porcelanowa.Troche zaskoczyl mnie ten przepis,bo to mi bardziej przypomina une brioche.W Belgii galette de roi musi byc koniecznie z ciasta francuskiego
 

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

grabinka

Member
Mar 25, 2008
244
0
0
Upiekłam z ziarnkiem fasoli(figurki brak ,a bardzo chciałabym mieć i strasznie żałuje,że nigdzie nie trafiłam na takową porcelanową małą ,zazdroszczę tym co mogą ja zakupić razem z ciastem ) korona przygotowana ale od rana ani ja ani starsza córka nie natrafiłyśmy na ziarnko,czekam aż M. z młodszą latoroślą wstaną i zasiądą do Gateau des rois.
Kto zostanie królem
icon_mrgreen.gif
?
 

anowid

Member
Lut 19, 2007
562
0
0
Wersja z dużą ilością rodzynek
lecker.gif

ślicznie dziękuję za przepis
anbetung.gif



 

Załączniki

  • PICT0004s1.jpg
    PICT0004s1.jpg
    233.9 KB · Wyświetleń: 0

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Piekna! Ciesze sie bardzo, ze przepis sie przydal
icon_smile.gif


Tez dzis pieklam, wstawie zdjecia jak tylko trafia na komputer ;)
 

olcik

Member
Lut 4, 2009
65
0
0
Bea73 @ 6 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=928761Piekna! Ciesze sie bardzo, ze przepis sie przydal
icon_smile.gif


Tez dzis pieklam, wstawie zdjecia jak tylko trafia na komputer ;)
A ja zauważyłam tutaj pewien błąd w nazwie!
,ponieważ to ciasto powinno nosić nazwę Roscon de Reyes- ponieważ jest zgodne z recepturą tego hiszpańskiego ciasta.
Natomiast Gâteau des rois to zupełnie inne ciasto - o takie
http://fr.wikipedia.org/wiki/Fichier:Galette_des_Rois.png
i ma ono w sobie francuskie ciasto.
Skorzystałam z przepisu Bei ,ale zmieniłam nazwę no i zmieniłam nieco składniki.
Pozdrawiam ,ależ się napisałam:D!
 

Załączniki

  • Roscon_de_Reyes.jpg
    Roscon_de_Reyes.jpg
    32.7 KB · Wyświetleń: 0

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
olcik @ 6 Jan 2010 napisał:
index.php?act=findpost&pid=928836A ja zauważyłam tutaj pewien błąd w nazwie! ponieważ to ciasto powinno nosić nazwę Roscon de Reyes- ponieważ jest zgodne z recepturą tego hiszpańskiego ciasta.
Natomiast Gâteau des rois to zupełnie inne ciasto - o takie
http://fr.wikipedia.org/wiki/Fichier:Galette_des_Rois.png
i ma ono w sobie francuskie ciasto.
Nieeee... Roscon de Reyes (hiszpanskie, choc podobne do portugalskiego kuzyna) jest w ksztalcie okraglej korony, a nie 'kulek', no i zawiera owoce kandyzowane, ktorych szwajcarski wypiek nie zawiera ani grama ;)
Jak pisalam wyzej, w Szwajcarii popularne sa dwa wypieki : i ten drozdzowy, ktory tu proponuje (typowo szwajcarski) i ten rodem z Francji - czyli ciasto francuskie + krem migdalowy. Jednak to typowe i tradycyjne 'nasze' ;) ciasto - to wlasnie drozdzowe ciasto z 'kulek'
icon_smile.gif

Zdjecie, ktore pokazalas to 'galette frangipane', chyba najpopularniejsza we Francji wlasnie.

PS. Szwajcarzy chyba by sie obrazili gdybys kazala im przechrzcic ich 'krolewskie ciasto'
icon_wink.gif


A oto moja dzisiejsza, choc z nieco innej receptury :

briocheDesRois1.jpg

briocheDesRois2.jpg
 

Załączniki

  • briocheDesRois1.jpg
    briocheDesRois1.jpg
    55.3 KB · Wyświetleń: 0
  • briocheDesRois2.jpg
    briocheDesRois2.jpg
    75.8 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Bea73

Member
Maj 28, 2007
12,223
0
0
Olciku, nie ma sprawy
icon_smile.gif


Krystyno, dziekuje! A figurki byly dwie : jedna do szybkiego znalezienia, druga do przypadkowego
icon_wink.gif
 

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Rozumiem
icon_mrgreen.gif

daumen.gif
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy