Jobe @ 5 Jan 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=928387W Belgii galette de roi musi byc koniecznie z ciasta francuskiego.Tutaj niePopularne sa obydwie. Ta z ciasta francuskiego ('frangipane') rowniez, choc te z ciasta drozdzowego faktycznie czesciej nazywa sie 'gâteau des rois'.![]()
Tutaj 'dowod' na to, ze obydwa wypieki sa tutaj popularne, choc 'frangipane' jest u nas chyba popularna ze wzgledu na bliskosc Francji![]()
Bea73 @ 6 Jan 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=928761Piekna! Ciesze sie bardzo, ze przepis sie przydal![]()
Tez dzis pieklam, wstawie zdjecia jak tylko trafia na komputer
A ja zauważyłam tutaj pewien błąd w nazwie!
,ponieważ to ciasto powinno nosić nazwę Roscon de Reyes- ponieważ jest zgodne z recepturą tego hiszpańskiego ciasta.
Natomiast Gâteau des rois to zupełnie inne ciasto - o takie
http://fr.wikipedia.org/wiki/Fichier:Galette_des_Rois.png
i ma ono w sobie francuskie ciasto.
Skorzystałam z przepisu Bei ,ale zmieniłam nazwę no i zmieniłam nieco składniki.
Pozdrawiam ,ależ się napisałam!
olcik @ 6 Jan 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=928836A ja zauważyłam tutaj pewien błąd w nazwie! ponieważ to ciasto powinno nosić nazwę Roscon de Reyes- ponieważ jest zgodne z recepturą tego hiszpańskiego ciasta.
Natomiast Gâteau des rois to zupełnie inne ciasto - o takie
http://fr.wikipedia.org/wiki/Fichier:Galette_des_Rois.png
i ma ono w sobie francuskie ciasto.Nieeee... Roscon de Reyes (hiszpanskie, choc podobne do portugalskiego kuzyna) jest w ksztalcie okraglej korony, a nie 'kulek', no i zawiera owoce kandyzowane, ktorych szwajcarski wypiek nie zawiera ani grama![]()
Jak pisalam wyzej, w Szwajcarii popularne sa dwa wypieki : i ten drozdzowy, ktory tu proponuje (typowo szwajcarski) i ten rodem z Francji - czyli ciasto francuskie + krem migdalowy. Jednak to typowe i tradycyjne 'nasze'ciasto - to wlasnie drozdzowe ciasto z 'kulek'
![]()
Zdjecie, ktore pokazalas to 'galette frangipane', chyba najpopularniejsza we Francji wlasnie.
PS. Szwajcarzy chyba by sie obrazili gdybys kazala im przechrzcic ich 'krolewskie ciasto'![]()
A oto moja dzisiejsza, choc z nieco innej receptury :
![]()
![]()
Krystyna9 @ 6 Jan 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=928901Piękności bułeczki. I od razu w pierwszej figurka się znalazła![]()
Imponujące ,Bea!![]()
Ps: Rozumiem ,przepraszam za zamieszanie. Ale tak to jest jak się za dużo myśli![]()
Bea73 @ 6 Jan 2010 napisał:index.php?act=findpost&pid=928963Krystyno, dziekuje! A figurki byly dwie : jedna do szybkiego znalezienia, druga do przypadkowego
O Tyoznaczyłaś sobie bułę
sesese![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.