- Cze 22, 2007
- 466
- 0
- 0
przepis z forum Zuzla
Składniki:
3 szklanki płatków owsianych
1 szklanka maki pszennej 2000
1/2 szklanki siemienia lnianego
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
1 łyzeczka (czubata )fruktozy
1 łyzeczka soli
2 dag drozdzy
1 sztuka jajka
1 1/2 łyżki oleju
Płatki zmielic na make. Siemie tez zmielic na pył (w młynku dokawy lub w blenderze).
Podgrzac mleko, dodac drozdze, fruktoze, pół szklanki maki pszennej, odstawic az wyrosnie.
Wymieszac pozostałe składniki bułek, dodac zaczyn, wymieszac. Powinno wyjsc rzadkawe, nierówne ciasto. Odstawić na 10 min, ponownie zarobic, ciasto powinno zgestniec.
Uformowac w kule, odstawić pod przykryciem, na około 40-60 min az sporo urosnie. Ufromowac bułeczki, ułozyc na wyłozonej pergaminem blasze. Ostawić az podrosna. Spryskac wodą. Piec 15-20 min w 180 stopni az beda jasno złote, a wbity patyczek suchy.
Składniki:
3 szklanki płatków owsianych
1 szklanka maki pszennej 2000
1/2 szklanki siemienia lnianego
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki wody
1 łyzeczka (czubata )fruktozy
1 łyzeczka soli
2 dag drozdzy
1 sztuka jajka
1 1/2 łyżki oleju
Płatki zmielic na make. Siemie tez zmielic na pył (w młynku dokawy lub w blenderze).
Podgrzac mleko, dodac drozdze, fruktoze, pół szklanki maki pszennej, odstawic az wyrosnie.
Wymieszac pozostałe składniki bułek, dodac zaczyn, wymieszac. Powinno wyjsc rzadkawe, nierówne ciasto. Odstawić na 10 min, ponownie zarobic, ciasto powinno zgestniec.
Uformowac w kule, odstawić pod przykryciem, na około 40-60 min az sporo urosnie. Ufromowac bułeczki, ułozyc na wyłozonej pergaminem blasze. Ostawić az podrosna. Spryskac wodą. Piec 15-20 min w 180 stopni az beda jasno złote, a wbity patyczek suchy.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: