Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Gnioty czyli bułeczki owsiano-pszenne z siemieniem lnianym
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="olkenik" data-source="post: 655286" data-attributes="member: 4415"><p>przepis z forum Zuzla</p><p></p><p>Składniki:</p><p> 3 szklanki płatków owsianych</p><p> 1 szklanka maki pszennej 2000</p><p> 1/2 szklanki siemienia lnianego</p><p> 1/2 szklanki mleka</p><p> 1/2 szklanki wody</p><p> 1 łyzeczka (czubata )fruktozy</p><p> 1 łyzeczka soli</p><p> 2 dag drozdzy</p><p> 1 sztuka jajka</p><p> 1 1/2 łyżki oleju</p><p> </p><p>Płatki zmielic na make. Siemie tez zmielic na pył (w młynku dokawy lub w blenderze).</p><p>Podgrzac mleko, dodac drozdze, fruktoze, pół szklanki maki pszennej, odstawic az wyrosnie.</p><p>Wymieszac pozostałe składniki bułek, dodac zaczyn, wymieszac. Powinno wyjsc rzadkawe, nierówne ciasto. Odstawić na 10 min, ponownie zarobic, ciasto powinno zgestniec.</p><p>Uformowac w kule, odstawić pod przykryciem, na około 40-60 min az sporo urosnie. Ufromowac bułeczki, ułozyc na wyłozonej pergaminem blasze. Ostawić az podrosna. Spryskac wodą. Piec 15-20 min w 180 stopni az beda jasno złote, a wbity patyczek suchy.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="olkenik, post: 655286, member: 4415"] przepis z forum Zuzla Składniki: 3 szklanki płatków owsianych 1 szklanka maki pszennej 2000 1/2 szklanki siemienia lnianego 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 1 łyzeczka (czubata )fruktozy 1 łyzeczka soli 2 dag drozdzy 1 sztuka jajka 1 1/2 łyżki oleju Płatki zmielic na make. Siemie tez zmielic na pył (w młynku dokawy lub w blenderze). Podgrzac mleko, dodac drozdze, fruktoze, pół szklanki maki pszennej, odstawic az wyrosnie. Wymieszac pozostałe składniki bułek, dodac zaczyn, wymieszac. Powinno wyjsc rzadkawe, nierówne ciasto. Odstawić na 10 min, ponownie zarobic, ciasto powinno zgestniec. Uformowac w kule, odstawić pod przykryciem, na około 40-60 min az sporo urosnie. Ufromowac bułeczki, ułozyc na wyłozonej pergaminem blasze. Ostawić az podrosna. Spryskac wodą. Piec 15-20 min w 180 stopni az beda jasno złote, a wbity patyczek suchy. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo drożdżowe
Gnioty czyli bułeczki owsiano-pszenne z siemieniem lnianym
Top
Bottom