gnocchi ze szparagami

paula

Moderator
Wrz 13, 2004
6,946
0
0
Gnocchi tym razem w badzo restauracyjnym wydaniu
icon_smile.gif


Paczka gnocchi- kupuje juz gotowe we wloskim sklepie

SOS:

kostka masla
4 listki szalwii
0.5 kg szparagow zielonych ( pociete na 1.5 centymetrowe kawalki)
2 szklanki groszku konserwowanego
1 szklanka fasolki ( fava beans)
1 ½ szklanki bulionu z kurczaka
½ szklanka parmezanu

Gotujemy gnocchi i przekladamy do rondla z sosem.

Sos:

A wiec maslo roztapiamy w rondelku , dodajemy listki szalwi i pozostawiamy na srednim ogniu przez okolo 2 minuty. Dodajemy pokrojone szapragi, fasolke, bulion i groszek i calosc gotujemy przez 5 minut a przez nastepne 5 minut gotujemy calosc na malym ogniu. DOdajemy ugotowane gnocchi i calosc pozostawiamy na ogniu przez 1-2 minuty.

Podajemy w glebokich talerzach mocno posypane parmezanem i czarnym pieprzem .
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
Fava beans to jest bob.
 

Linn

Member
Wrz 17, 2004
8,842
0
0
A ja poznalam nie z uwagi na swietna znajmosc angielskiego, a dlatego, ze po wlosku bob nazywa sie "fave" / "fava" w liczbie pojedynczej /.
rofl.gif
rofl.gif
rofl.gif


Przy okazji wstawie ten przepis na gnocchi:
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=21655
Robia sie bardzo szybko, a mozna sie nimi najesc. Jest nie tylko risotta, ale i parmigiano.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy