Gofry na zakwasie

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,272
2,854
113
Gofry na zakwasie

Przepis pochodzi ze strony http://aynmark.blogspot.com/2005/06/blog-post_21.html

Do przygotowania tych gofrów używa się zakwasu zamiast drożdży. Gofry są bardzo lekkie, aromatyczne i chrupiące. Ciasto należy przygotować na 8 – 14 godzin przed pieczeniem.

100 g (~1/2 szklanki) masła
225 ml (~1 szklanka) mleka
250 g (~1 szklanka) zakwasu
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
200 g (~1 1/2 szklanki) mąki

2 jajka
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

Zagrzać mleko i masło i lekko ostudzić.
W dużej misce zmieszać zakwas, mieszaninę mleka i masła, sól, cukier i mąkę. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Nakryć miskę folią i zostawić w temperaturze pokojowej na 8-14 godzin. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Kiedy będzie gotowe nagrzać gofrownicę.

Lekko ubić jajka i dodać do ciasta razem z sodą. Dobrze wymieszać.
Nalewać do gofrownicy i wypiekać do zrumienienia (2 – 4 minuty). Podawać gorące.

Nie zjedzone gofry można zamrozić. Podgrzewać w tosterze lub gofrownicy. Do zamrożenia powinny być lekko zrumienione, bo przy podgrzewaniu jeszcze się przyrumienią.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
9,272
2,854
113
Agusiu, przykro mi, ale nie wiem jaki. Ja tylko przetłumaczyłam z rosyjskiego przepis i wpisałam, bo wydał mi się ciekawy. Tam było napisane zakwas. Też chcę zrobić i dam żytni, bo tylko taki akurat mam.
 

mirabbelka

Moderator
Członek ekipy
Gru 22, 2004
5,167
544
113
a ja nie mam gofrownicy
icon_sad.gif
i nie kupie, nie kupie, bo mi sie juz nie zmiesci
cry_1.gif


napiszcie jak smakowaly, prosze
anbetung.gif
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,732
612
113
Dzisiaj na śniadanie zrobiłam ,ale są pyszne
dzisiaj były z mąki Lubelskiej tortowej ,one są przepyszne
mniam.gif

są puszyste ,ale zarazem tresciwe ,mi najlepiej smakowały z odrobina cukru pudru
Hazo
bussi.gif
to za przepis ,tzn przetłumaczenie
zrobiłam też drożdzowe ,na podwieczorek....
 

Margot

Well-known member
Cze 24, 2005
16,732
612
113
zrobiłam te bardzo chrupiące gofry na wczesne śniadanie
zdjęcie takie sobie ,bo obiekt na zdjęciu miał już właściciela do zjedzenia(ostatni był ) i ciągle pytał się (właściciel
icon_mrgreen.gif
) czy może juz zjeść
lecker.gif

100_0758.jpg
Bardzo polecam te gofry
mniam.gif
,a zakwas może być i żytni i pszenny i oba (tak ja dziś bo odświeżałam )
 

Załączniki

  • 100_0758.jpg
    100_0758.jpg
    1,012.5 KB · Wyświetleń: 2

Roman

Member
Sty 11, 2010
1,528
0
0
Witam ,
Chcialabym polecic przepis goffry na zakwasie.

1/2 szklanki zakwasu

2 szklanki mleka ciplego mleka

1/2 kostki - roztopionego masla

1 lyzeczka soli

1 lyzeczka cukru

29dkg maki

2 jajka

1/4 lyzeczki soda do pieczenia

1/4 lyzeczki vanilli

w duzej misce wymieszac zakwas,mleko,maslo, sol,cukier,maka az bedzie jednolita masa.
przykryc plastykiem i zostawic na noc do wyrosnieca.

rano dodac ubite jajka,soda do pieczenia i vanillia

piec goffry na zloty kolor

ciasto moze byc trzymane w lodowce przez kilka dni lub upieczone goffry swietnie sie mroza.
polecam
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy