- Lis 13, 2005
- 9,272
- 2,854
- 113
Gofry na zakwasie
Przepis pochodzi ze strony http://aynmark.blogspot.com/2005/06/blog-post_21.html
Do przygotowania tych gofrów używa się zakwasu zamiast drożdży. Gofry są bardzo lekkie, aromatyczne i chrupiące. Ciasto należy przygotować na 8 – 14 godzin przed pieczeniem.
100 g (~1/2 szklanki) masła
225 ml (~1 szklanka) mleka
250 g (~1 szklanka) zakwasu
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
200 g (~1 1/2 szklanki) mąki
2 jajka
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Zagrzać mleko i masło i lekko ostudzić.
W dużej misce zmieszać zakwas, mieszaninę mleka i masła, sól, cukier i mąkę. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Nakryć miskę folią i zostawić w temperaturze pokojowej na 8-14 godzin. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Kiedy będzie gotowe nagrzać gofrownicę.
Lekko ubić jajka i dodać do ciasta razem z sodą. Dobrze wymieszać.
Nalewać do gofrownicy i wypiekać do zrumienienia (2 – 4 minuty). Podawać gorące.
Nie zjedzone gofry można zamrozić. Podgrzewać w tosterze lub gofrownicy. Do zamrożenia powinny być lekko zrumienione, bo przy podgrzewaniu jeszcze się przyrumienią.
Przepis pochodzi ze strony http://aynmark.blogspot.com/2005/06/blog-post_21.html
Do przygotowania tych gofrów używa się zakwasu zamiast drożdży. Gofry są bardzo lekkie, aromatyczne i chrupiące. Ciasto należy przygotować na 8 – 14 godzin przed pieczeniem.
100 g (~1/2 szklanki) masła
225 ml (~1 szklanka) mleka
250 g (~1 szklanka) zakwasu
1 łyżeczka soli
1 łyżka cukru
200 g (~1 1/2 szklanki) mąki
2 jajka
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Zagrzać mleko i masło i lekko ostudzić.
W dużej misce zmieszać zakwas, mieszaninę mleka i masła, sól, cukier i mąkę. Ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Nakryć miskę folią i zostawić w temperaturze pokojowej na 8-14 godzin. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Kiedy będzie gotowe nagrzać gofrownicę.
Lekko ubić jajka i dodać do ciasta razem z sodą. Dobrze wymieszać.
Nalewać do gofrownicy i wypiekać do zrumienienia (2 – 4 minuty). Podawać gorące.
Nie zjedzone gofry można zamrozić. Podgrzewać w tosterze lub gofrownicy. Do zamrożenia powinny być lekko zrumienione, bo przy podgrzewaniu jeszcze się przyrumienią.
Ostatnią edycję dokonał moderator: