graham + pszenna vs graham + żytnia razowa

Diamond

Member
Lut 4, 2009
61
0
0
Strzeliłem bułeczki grahamki.

W składzie mącznym jest:
2,5 szklanki mąki graham 1850
1 szklanka mąki pszennej chlebowej 720

Bułeczki wyszły obiektywnie oceniając bardzo ładnie jednak...

Do prawdziwych grahamek właśnie zabrakło mi ciężaru i tej "zbitości'. Te, które otrzymałem były chrupkie (nie jest to wada) i z dziureczkami. Smak rewelacja - wszystko było ok. Żadnych zastrzeżeń jednak chciałbym zrobić eksperyment. Z racji tej, że czasu na dodatkowe mieszania i próby nie mam zbyt wielu być może ktoś z doświadczeniem mi podpowie czy bliżej "rasowej" grahamki będzie jeżeli zamiast:

2,5 szklanki mąki graham
1 szklanka mąki pszennej chlebowej 720

dam

2,5 szklanki mąki graham
0,5 szklanka mąki żytniej razowej, 0,5 pszennej chlebowej

a może

2,5 szklanki mąki graham
1 szklanka mąki żytniej razowej

czy też może

2,5 szklanki mąki graham
0,5 szklanka graham 1850, 0,5 szklanki mąki pszennej chlebowej 720

a być może

2,5 szklanki mąki graham
1 szklanka mąki graham 1850

czy w ostateczności

2,5 szklanki mąki graham
0,5 szklanka mąki graham 1850 + 0,5 szklanka żytniej razowej.


Czy takie małe ilości mąk mogą mieć wpływ na smak, rośnięcie i twardość? Jak widać dużo jest możliwości. Na wpływ rośnięcia czy smaku w zależności od mąki nie znam się a zrobienie tylu próbek zająć mi może sporo czasu dlatego jeżeli znajdzie ktoś chwilę jaki może mieć wpływ każdej z mąk i która proporcja ewentualnie może dać "bliższy" smak grahamki będę wdzięczny.

Procesem wznoszenia są w tym przypadku świeże drożdże.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy