- Wrz 23, 2004
- 10,244
- 3
- 38
0,5 kg mąki graham ( typ 1850)
250-300ml ciepłej wody ( lub mleka 0,5%)
1 łyżeczka drożdży granulowanych ( lub ok 2 dag świeżych)
1 łyżeczka fruktozy ( jak ktoś nie na MM to cukier)
odrobina mleka do zaczynu
1 pełna łyżeczka soli
Drożdże rozrobić z mlekiem ( lub wodą), fruktozą ( lub cukrem), niewielką ilością mąki i zostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięty zaczyn dodać do pozostałych składników i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto ( nie powinno być zbyt twarde, lepiej jak jest luźniejsze ale tak aby dało się z niego uformować bułeczki.
Ja wyrabiam w maszynie.
Po wyrobieniu odstawić na ok 45min do 1 godz. do wyrośnięcia. Następnie wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką lekko zagnieść, podzielić na kawałki ( mnie z tej porcji wychodzi ok 16 bułek).
Po uformowaniu bułek ( czy to z nadzieniem czy bez) zostawić je jeszcze na ok 20-30 min do ponownego wyrośnięcia, przed pieczeniem posmarować wodą lub mlekiem, można posypać makiem. Ja piekłam ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem.
Bułki z nadzieniem cebulowym:
Podaną wyżej porcję ciasta podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na placek grubości ok 0,5 cm. Na każdy placek nałożyć farsz i zwinąć jak roladę, potem pokroić pod skosem nadając kształt trapezu( tak jak tu https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...st&p=457349 ) albo zwinąć w rogaliki lub jak kto chce.
Cebulę pokroić w kostkę ( ja na 8 bułek -z 1/2 porcji ciasta, użyłam 2 duże)
wyłożyć na rozgrzaną patelnię i od razu posolić do smaku i dusić pod przykryciem często mieszając (posolona cebula szybko puści sok i nie trzeba wówczas dodawać tłuszczu) pod koniec zdjąć przykrywkę aby nadmiar soku odparował. ( można dorzucić jakieś przyprawy, mnie wystarcza sama cebula z solą. Wystudzić.
z kiszoną kapustą i pieczarkami:
Ilość nadzienia wg uznania, ja robiłam na oko, resztę farszu, który nie zmieścił się do bułek zamroziłam
ok 25 dag kiszonej kapusty obgotować aż będzie w miarę miękka, odcedzić wystudzić.
Cebulę ( wzięłam 1 dużą) pokroić w kostkę, pieczarki ( ok 25 dag) zetrzeć na grubej tarce lub również pokroić jak kto chce. Cebulę z pieczarkami posolić i poddusić na patelni ( ja bez tłuszczu) aż wyparuje cały płyn, doprawić do smaku pieprzem, ew. jeszcze solą i ew. ulubionymi ziołami ( ja dodałam cząber). Wymieszać z kapustą, którą wcześniej trochę pokroić żeby się potem nie ciągnęła). Dość pikantnym farszem nadziewać bułki ( ja kapuśniaki lubię w w podłużnym kształcie):

250-300ml ciepłej wody ( lub mleka 0,5%)
1 łyżeczka drożdży granulowanych ( lub ok 2 dag świeżych)
1 łyżeczka fruktozy ( jak ktoś nie na MM to cukier)
odrobina mleka do zaczynu
1 pełna łyżeczka soli
Drożdże rozrobić z mlekiem ( lub wodą), fruktozą ( lub cukrem), niewielką ilością mąki i zostawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięty zaczyn dodać do pozostałych składników i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto ( nie powinno być zbyt twarde, lepiej jak jest luźniejsze ale tak aby dało się z niego uformować bułeczki.
Ja wyrabiam w maszynie.
Po wyrobieniu odstawić na ok 45min do 1 godz. do wyrośnięcia. Następnie wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką lekko zagnieść, podzielić na kawałki ( mnie z tej porcji wychodzi ok 16 bułek).
Po uformowaniu bułek ( czy to z nadzieniem czy bez) zostawić je jeszcze na ok 20-30 min do ponownego wyrośnięcia, przed pieczeniem posmarować wodą lub mlekiem, można posypać makiem. Ja piekłam ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem.
Bułki z nadzieniem cebulowym:

Podaną wyżej porcję ciasta podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na placek grubości ok 0,5 cm. Na każdy placek nałożyć farsz i zwinąć jak roladę, potem pokroić pod skosem nadając kształt trapezu( tak jak tu https://www.cincin.cc/index.php?s=&show...st&p=457349 ) albo zwinąć w rogaliki lub jak kto chce.
Cebulę pokroić w kostkę ( ja na 8 bułek -z 1/2 porcji ciasta, użyłam 2 duże)
wyłożyć na rozgrzaną patelnię i od razu posolić do smaku i dusić pod przykryciem często mieszając (posolona cebula szybko puści sok i nie trzeba wówczas dodawać tłuszczu) pod koniec zdjąć przykrywkę aby nadmiar soku odparował. ( można dorzucić jakieś przyprawy, mnie wystarcza sama cebula z solą. Wystudzić.

z kiszoną kapustą i pieczarkami:

Ilość nadzienia wg uznania, ja robiłam na oko, resztę farszu, który nie zmieścił się do bułek zamroziłam
ok 25 dag kiszonej kapusty obgotować aż będzie w miarę miękka, odcedzić wystudzić.
Cebulę ( wzięłam 1 dużą) pokroić w kostkę, pieczarki ( ok 25 dag) zetrzeć na grubej tarce lub również pokroić jak kto chce. Cebulę z pieczarkami posolić i poddusić na patelni ( ja bez tłuszczu) aż wyparuje cały płyn, doprawić do smaku pieprzem, ew. jeszcze solą i ew. ulubionymi ziołami ( ja dodałam cząber). Wymieszać z kapustą, którą wcześniej trochę pokroić żeby się potem nie ciągnęła). Dość pikantnym farszem nadziewać bułki ( ja kapuśniaki lubię w w podłużnym kształcie):
