grecki chleb na zakwasie - Pan de Horiadaki

ZuzMa

Member
Wrz 29, 2013
49
0
0
Dzieki dziunia ,odgazowalam przed formowaniem.
To bylo moje 4 bodajze podejscie do Pana de Horiadaki,ojjj chyba mnie ten Pan nie lubi,bo niechce mi wyjsc ale idziemy w dobra strone .Kazdy kolejny wyglada lepiej,moze za 20 razem sie uda.Rzucam fotke na pozarcie krytykom
icon_wink.gif




Uploaded with ImageShack.us
 

ZuzMa

Member
Wrz 29, 2013
49
0
0
Ano czepiam sie ,bo ciagle probuje dorownac pierwowzorowi i innym rownie pieknym chlebkom ale mi nie wychodzi .
Dlatego ciagle narzekam na te moje pseudo wypieki hihi ale nie mam zamiaru sie poddawac,bede piec do upadlego ,az w koncu wyjdzie tak jak ma wyjsc
icon_exclaim.gif
 

Boshka

Member
Sie 23, 2006
6,400
0
0
Idzie ku lepszemu. Porównaj ten bochene z tym pierwszym. Jest duuuza różnica.

Upieczesz jeszcze pare setek chleba i sama będziesz wiedzieć czy wszystko idzie dobrze. Wyczucie przychodzi z doświadczeniem.
 

ZuzMa

Member
Wrz 29, 2013
49
0
0
No i żeby nie było ,ze nie próbuje walczyc z tym upartym Panem,tak wygladal ostatnio! I sama doszłam już do tego gdzie popelnialam blad,juz go nie robie i oto efekty! Ja jestem zadowolona i nie czepiam się już niczego !



Uploaded with ImageShack.us
 

nebula

Member
Mar 14, 2012
7
0
0
Upiekłam Pana z dodatkami zasugerowanymi przez Komarkę z Every Cake You Bake czyli czarnymi oliwkami i czarnuszką. Oprócz tego dodałam ser feta. 50 g oliwek + 150 g fety + garść czarnuszki. Wydawać by się mogło, że będzie zbyt słony z powodu tej fety, ale moim zdaniem jest to całkiem udana modyfikacja. Następnym razem chyba dodam jeszcze więcej oliwek i fety, hehe
icon_razz.gif
.

 

Załączniki

  • Zdjęcie5765.jpg
    Zdjęcie5765.jpg
    1.3 MB · Wyświetleń: 3

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
3
0
Horiadaki z prostokatnej foremki, ulubiony na tosty:
 

Załączniki

  • Horiadaki.jpg
    Horiadaki.jpg
    158.8 KB · Wyświetleń: 2

tatter

Moderator
Gru 21, 2005
7,253
3
0
Haniu, mi tez. Poza tym moge zrobic az 4 tosty za jednym zamachem.
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,223
1,293
113
Upiekłam go dzisiaj w tradycyjnej okrągłej foremce, bo zapomniałam, że miałam zrobić w podłużnej. Wyszedł leciutki puszek. Bardzo smaczny.

chleb_grecki_Pan_de_Horiadaki.jpg

Dziś upiekłam w takiej misce, którą wstawiłam do rozgrzanego pieca zamiast do zimnego, ale wytrzymała:
chleb_pszenny_grecki.jpg

Nie wiem co ma wpływ na to, że zawsze w tym chlebie mam takie malutkie bąbelki na wierzchu:
chleb_grecki.jpg
 

Załączniki

  • chleb_grecki_Pan_de_Horiadaki.jpg
    chleb_grecki_Pan_de_Horiadaki.jpg
    71.9 KB · Wyświetleń: 34
  • chleb_pszenny_grecki.jpg
    chleb_pszenny_grecki.jpg
    67 KB · Wyświetleń: 35
  • chleb_grecki.jpg
    chleb_grecki.jpg
    94.4 KB · Wyświetleń: 39

dark_idunna

Member
Kwi 7, 2014
12
0
0
Pyszny chleb
icon_smile.gif
Zjadł się zanim zdążyłam mu zrobić zdjęcie...

Mój pierwszy bez drożdży, na 3 miesięcznym żytnim zakwasie.

Także stres był, ale chleb pięknie wyrósł
icon_smile.gif


Piekłam w 24cm okrągłej formie, na papierze do pieczenia. Pod koniec wyjełam z formy i położyłam na kamieniu, żeby spód zrobił się bardziej chrupiący.

Hint: czarnuszką posypałam od razu po zapakowaniu ciasta do formy, przed rośnięciem plus jeszcze ją docisnełam do ciasta dłonią. Pięknie się przekleiła - nic nie odpadło
icon_smile.gif


Następnym razem mam plan upiec go w podłużnej formie.
 

hazo

Well-known member
Lis 13, 2005
8,223
1,293
113
Wczoraj po prawie 9 latach upiekłam ten chleb. Nadal bardzo mi smakuje. Dobrze, że tu zajrzałam, bo doczytałam, że piekłam go ostatnio w glinianej misce, której teraz bałam się użyć do nagrzanego piekarnika. Przy następnym tym chlebie znów do niej wrócę.
IMG_20230703_205518.jpg
IMG_20230704_090739.jpg