- Wrz 4, 2006
- 985
- 0
- 0
pierwszy raz robilam grissini w domu. od pierwszego momentu wygladalo to na wielkie niepowodzenie i musialam zupelnie improwizowac. na sam koniec wyczytalam, ze uzylam zlej maki
ale wyszly przepyszne! szczegolnie obwiniete szynka parmenska (niezupelnie, ale nie wiem jak sie ta szynka nazywa po polsku- fioccho di prosciutto)
podaje jak ja zrobilam.wyrabialam w maszynie:
szklanka cieplej wody
4 lyzki oliwy
1 i 3/4 szklanki maki razowej
lyzeczka cukru
2 lyzki soli
opakowanie drozdzy suszonych
semolina- ile zabierze, tak zeby odklejalo sie od reki (scianek), ale zeby zostalo miekkie.
odstawic do wyrosniecia. nastepnie delikatnie podzielic na czesci. uformowac grissini (mi 32 wyszly) posmarowac dokladnie bialkiem. obsypac sezamem lub makiem (lub czym sie chce). odstawic do wyrosniecia na 10min. nastepnie wstawic do pieca nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. nastepnie wyjmujemy i jeszcze raz smarujemy bialkiem i pieczemy 5 minut. studzic na kratce.
zdjecie jutro. tzn. poniej...

podaje jak ja zrobilam.wyrabialam w maszynie:
szklanka cieplej wody
4 lyzki oliwy
1 i 3/4 szklanki maki razowej
lyzeczka cukru
2 lyzki soli
opakowanie drozdzy suszonych
semolina- ile zabierze, tak zeby odklejalo sie od reki (scianek), ale zeby zostalo miekkie.
odstawic do wyrosniecia. nastepnie delikatnie podzielic na czesci. uformowac grissini (mi 32 wyszly) posmarowac dokladnie bialkiem. obsypac sezamem lub makiem (lub czym sie chce). odstawic do wyrosniecia na 10min. nastepnie wstawic do pieca nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. nastepnie wyjmujemy i jeszcze raz smarujemy bialkiem i pieczemy 5 minut. studzic na kratce.
zdjecie jutro. tzn. poniej...

Ostatnią edycję dokonał moderator: