- Mar 23, 2012
- 6,305
- 0
- 36
Przepis spisany szybko z tv z programu Bake Off-Ale ciacho!
20g świeżych drożdży
150 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
240-250 g mąki pszennej
Pół łyżeczki soli
3 łyżki oliwy
1 żółtko i 1 łyżka wody ,do posmarowania.
Ja smarowalam mlekiem zageszczonym nie slodzonym.
Kminek,dodałam do środka.
Posypywac można, sezamem,czarnuszką, płatkami chili lub gruba sola itp.
Najpierw przygotować rozczyn z części wody ,całych drożdży,cukru i 1 -2 łyżek mąki.
Wymieszać, odstawić na ok. 10 ,aż zacznie bąbelkowac.
Mąkę przesiać do miski wsypać sól wymieszać, jesli chcemy z kminkiem w srodku to wsypac 1-2 lyzki ,wlać rozczyn i resztę wody.
Wymieszać, wlać olej i zagnieść elastyczne ciasto.
Dac do miski ,przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Potem dac na blat ,można lekko wyrobić i formować długie cienkie paluszki.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ja wsadziłam do piekarnika. bez wyrastania paluszkow na blaszce, ale doogladalam, żeby odstawić.
Smarować żółtkiem z wodą, paluszki bez kminku w srodku posypać dowolnymi posypkami , piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Ć
10 -15 minut.
Gotowe wystudzić na kratce.
Ta porcja jest malutka
i znika w mgnieniu oka !
20g świeżych drożdży
150 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
240-250 g mąki pszennej
Pół łyżeczki soli
3 łyżki oliwy
1 żółtko i 1 łyżka wody ,do posmarowania.
Ja smarowalam mlekiem zageszczonym nie slodzonym.
Kminek,dodałam do środka.
Posypywac można, sezamem,czarnuszką, płatkami chili lub gruba sola itp.
Najpierw przygotować rozczyn z części wody ,całych drożdży,cukru i 1 -2 łyżek mąki.
Wymieszać, odstawić na ok. 10 ,aż zacznie bąbelkowac.
Mąkę przesiać do miski wsypać sól wymieszać, jesli chcemy z kminkiem w srodku to wsypac 1-2 lyzki ,wlać rozczyn i resztę wody.
Wymieszać, wlać olej i zagnieść elastyczne ciasto.
Dac do miski ,przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Potem dac na blat ,można lekko wyrobić i formować długie cienkie paluszki.
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ja wsadziłam do piekarnika. bez wyrastania paluszkow na blaszce, ale doogladalam, żeby odstawić.
Smarować żółtkiem z wodą, paluszki bez kminku w srodku posypać dowolnymi posypkami , piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Ć
10 -15 minut.
Gotowe wystudzić na kratce.
Ta porcja jest malutka


Ostatnią edycję dokonał moderator: