- Wrz 14, 2004
- 11,744
- 0
- 0
grissotti mediterranei
(ja ciasto robilam w maszynie i w maszynie roslo)
200 ml mleka (ja dalam chude)
2 lyzki oliwy z oliwek
450 gramow maki takiej jak na ciasto, pszennej (tu sie zwie "00"
dwie lyzeczki soli
25 gramow drozdzy swiezych
plus:
10 zielonych oliwek
10 malych koktajlowych pomidorkow
dwie lyzki oliwy z oliwek
Ciasto sie mieszalo i roslo w maszynie w sumie 1 h 30'. Taki mam program do wyrabiania.
Wyjac z maszyny, podzielic na 10 czesci, kazda splaszczyc i rozciagnac zeby powstal podluzny placuszek. Udekorowac oliwkami w kawalkach i pomidorkami, posmarowac oliwa. Niech jeszcze sobie postoi i porosnie okolo 40 minut.
Ulozyc na papierze do pieczenia na blasze i piec okolo 20-25 minut w temp. 200 stopni.
Magda z Mediolanu
(ja ciasto robilam w maszynie i w maszynie roslo)
200 ml mleka (ja dalam chude)
2 lyzki oliwy z oliwek
450 gramow maki takiej jak na ciasto, pszennej (tu sie zwie "00"
dwie lyzeczki soli
25 gramow drozdzy swiezych
plus:
10 zielonych oliwek
10 malych koktajlowych pomidorkow
dwie lyzki oliwy z oliwek
Ciasto sie mieszalo i roslo w maszynie w sumie 1 h 30'. Taki mam program do wyrabiania.
Wyjac z maszyny, podzielic na 10 czesci, kazda splaszczyc i rozciagnac zeby powstal podluzny placuszek. Udekorowac oliwkami w kawalkach i pomidorkami, posmarowac oliwa. Niech jeszcze sobie postoi i porosnie okolo 40 minut.
Ulozyc na papierze do pieczenia na blasze i piec okolo 20-25 minut w temp. 200 stopni.
Magda z Mediolanu