- Mar 19, 2005
- 37,849
- 6
- 38
- Rodzaj przepisu
-
- wegetariański
Przepis pochodzi z książki 'Cookery Around the World: France - The East' autorstwa Amandine Ditta Biegi. Potrawa z Owerni. IMO przebój i będę się tą potrawą chwalić przed gośćmi.
2 jaja
50 g cukru
3 łyżki mąki
1/4 litra mleka
3 łyżki brandy gruszkowego (oczywiście nie miałam, użyłam wódki figowej)
3 dojrzałe gruszki
sól
łyżka cukru wymieszana z łyżką cynamonu do posypania
- ubić jajka z cukrem i odrobiną soli
- wmieszać po trochu mąkę, mleko i brandy,
- umyte, pokrojone w ćwiartki gruszki z usuniętymi gniazdami nasiennymi ułożyć w nasmarowanej masłem formie, zalać ciastem,
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec około pół godziny,
- po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem z cynamonem.
Zrobiłam błąd, bo ciasto wyszło mocno płynne, więc podwoiłam ilość mąki. Ciasto zrobiło się nieco za twarde, nie jakoś mocno, bardzo dobre było, jednak bez dodatkowej mąki byłoby delikatniejsze.

2 jaja
50 g cukru
3 łyżki mąki
1/4 litra mleka
3 łyżki brandy gruszkowego (oczywiście nie miałam, użyłam wódki figowej)
3 dojrzałe gruszki
sól
łyżka cukru wymieszana z łyżką cynamonu do posypania
- ubić jajka z cukrem i odrobiną soli
- wmieszać po trochu mąkę, mleko i brandy,
- umyte, pokrojone w ćwiartki gruszki z usuniętymi gniazdami nasiennymi ułożyć w nasmarowanej masłem formie, zalać ciastem,
- wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, piec około pół godziny,
- po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem z cynamonem.
Zrobiłam błąd, bo ciasto wyszło mocno płynne, więc podwoiłam ilość mąki. Ciasto zrobiło się nieco za twarde, nie jakoś mocno, bardzo dobre było, jednak bez dodatkowej mąki byłoby delikatniejsze.

