ewelinka111
Member
- Paź 13, 2007
- 894
- 2
- 0
ewelinka111 @ 8 Oct 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=898572jak dobrze zrozumiałam woda ma byc lekko kwaśna ??? a ile czasu gruszki maja sie moczyc w tej zalewie ?????![]()
ewelinka111 @ 8 Oct 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=898572jak dobrze zrozumiałam woda ma byc lekko kwaśna ??? a ile czasu gruszki maja sie moczyc w tej zalewie ?????![]()
ewelinka111 @ 8 Oct 2009 napisał:index.php?act=findpost&pid=898572jak dobrze zrozumiałam woda ma byc lekko kwaśna ??? a ile czasu gruszki maja sie moczyc w tej zalewie ?????
Dokładnie, zakwaszasz ja lekko octem lub kwaskiem.
I nie tyle moczysz, co w miarę obierania wrzucasz gruszki do tej wody żeby nie ciemniały podczas obierania nastepnych.![]()
One sobie tam czekają, aż zrobisz zalewę.![]()
BeataSz @ 20 Aug 2005 napisał:index.php?act=findpost&pid=161500Można użyć ich jako deser, podając np z sosem waniliowym a syrop rozcieńczyć wodą i podać do picia.
![]()
Gruszki obrać wydrążyć gniazda nasienne. Po obraniu wrzucać do zakwaszonej wody aby nie ściemniały.
Zalewa: dałam na litr wody 70 dag cukru, ale można dać mniej cukru jeśli ktoś woli mniej słodkie.
Gruszki nałożyć do słoików, zalać zalewą, do każdego słoika dać ok. 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego. Można wrzucić kawałeczek cynamonu. Zalać zalewą, pasteryzować ok. 15-20 minut. Uważać aby się nie rozgotowały.ciekawy przepis, właśnie będę robić, bo mam zapas gruszek i zaczynają się psuć, nie da się ich przejeść, więc trzeba je "zabezpieczyć" na zimę![]()
Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.
W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.