gruszki w syropie

ewelinka111

Member
Paź 13, 2007
894
2
0
ewelinka111 @ 8 Oct 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=898572jak dobrze zrozumiałam woda ma byc lekko kwaśna ??? a ile czasu gruszki maja sie moczyc w tej zalewie ?????
gruebel_2.gif

Mała_Mi

Member
Lis 21, 2006
15,028
3
0
Tak, lekko kwaśna. Gruszki leżą tylko tyle, jak długo nic z nich nie robisz. One w tej wodzie tylko przeczekują inne Twoje przygotowania. Inaczej by po prostu leżały w misce i jest niebezpieczeństwo, że mogły by ściemnieć.
Gruszki wyjmujesz od razu, jak tylko będziesz dalej z nimi coś robić.
Wiadomo, że jak się robi z dużych ilości, to nie wszystko da się zrobić naraz. Podczas, gdy zajmujesz się jedną partią gruszek, reszta czeka. Ta kwaśna zalewa jest właśnie dla tych czekających. Tylko na chwilę.
icon_smile.gif

.agatka.

Member
Lis 7, 2008
14,687
2
0
ewelinka111 @ 8 Oct 2009 napisał:
index.php?act=findpost&pid=898572jak dobrze zrozumiałam woda ma byc lekko kwaśna ??? a ile czasu gruszki maja sie moczyc w tej zalewie ?????
gruebel_2.gif
Dokładnie, zakwaszasz ja lekko octem lub kwaskiem.

I nie tyle moczysz, co w miarę obierania wrzucasz gruszki do tej wody żeby nie ciemniały podczas obierania nastepnych.
daumen.gif

One sobie tam czekają, aż zrobisz zalewę.
icon_smile.gif

kasik

Member
Gru 14, 2005
535
0
0
Podnoszę bo zrobię w tym roku większą ilość
lecker.gif
.
Tylko poczekam aż gruszki stanieją.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,921
6,343
113
I ja je mam w kolejce. Robię bardzo podobne (dużo mniej cukru, jakieś 300 g na litr wody, bez kwasku), tylko daję do syropu laskę wanilli.
Ostatnio sama zeżarłam niemal wszystkie....
icon_redface.gif

kasik

Member
Gru 14, 2005
535
0
0
Dałabym wanilii,ale cena mnie przerasta i muszę obejść się smakiem.
A pożeram je z prędkością światła więc Joanno nie jesteś sama
handclasp.gif
.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,921
6,343
113
Mogę polecić użytkownika Skworcu.
Sama też muszę zamówić, bo esencja waniliowa się kończy i gruszki dojrzewają.
icon_biggrin.gif

Margarete

Member
Cze 23, 2007
1,969
0
0
Zrobilam te gruszki w syropie waniliowym (rodzaj gruszek: abate) dodalam do kazdego sloiczka laseczke cynamonu. Podczas obierania gruszek te juz obrane spoczywaly w misce z zimna woda zakwaszona kwaskiem cytrynowym. Wszystkie gruszki mi bardzo zciemnialy i byly wlasciwie nie do jedzenia. Tylko plyn byl pyszny.
Chcialabym jednak w tym roku zrobic koniecznie takie gruszki. Moze ktos mi powie, co zrobilam zle?

Takie gruszki (zdjecie po prawej) nie wiem, jaka jest ich polska nazwa.

http://de.wikipedia.org/wiki/Abb%C3%A9_F%C3%A9tel

Marcepani

Member
Paź 17, 2010
60
0
0
BeataSz @ 20 Aug 2005 napisał:
index.php?act=findpost&pid=161500Można użyć ich jako deser, podając np z sosem waniliowym a syrop rozcieńczyć wodą i podać do picia.
gruszki0055hl.jpg

Gruszki obrać wydrążyć gniazda nasienne. Po obraniu wrzucać do zakwaszonej wody aby nie ściemniały.
Zalewa: dałam na litr wody 70 dag cukru, ale można dać mniej cukru jeśli ktoś woli mniej słodkie.
Gruszki nałożyć do słoików, zalać zalewą, do każdego słoika dać ok. 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego. Można wrzucić kawałeczek cynamonu. Zalać zalewą, pasteryzować ok. 15-20 minut. Uważać aby się nie rozgotowały.
ciekawy przepis, właśnie będę robić, bo mam zapas gruszek i zaczynają się psuć, nie da się ich przejeść, więc trzeba je "zabezpieczyć" na zimę ;)

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy