- Wrz 14, 2004
- 2,084
- 0
- 0
1 kg twardych gruszek (np klapsa) średniej wielkości
1/2 łyżki soku z cytryny
3/4 szklanki miodu (nie moze być spadziowy)
szklanka cukru
szklanka octu winnego
1/2 łyżeczki kardamonu (niekoniecznie)
po 6 ziaren ziela angielskiego, pieprzu i goździków
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta imbiru
1. Gruszki umyć, obrać, przekroić, wyciąć gniazda nasienne. Wrzucić do garnka, wlać tyle wody, by ledwie przykryła owoce, dodać sok z cytryny, gotować 5 minut, gruszki osączyć.
2. Ocet, miód i cukier podgrzewać w rondelku mieszając do rozpuszczenia i połączenia skladników. Dodać przyprawy, zagotować.
3. W słoikach ułożyć gruszki, zalać gorącą zalewą,, szczelnie zamknąć, wystudzić.
4. Pasteryzować 10 minut, wyjąć ostudzić.
Powinny wyjść z tego 2 słoiki litrowe.
1/2 łyżki soku z cytryny
3/4 szklanki miodu (nie moze być spadziowy)
szklanka cukru
szklanka octu winnego
1/2 łyżeczki kardamonu (niekoniecznie)
po 6 ziaren ziela angielskiego, pieprzu i goździków
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta imbiru
1. Gruszki umyć, obrać, przekroić, wyciąć gniazda nasienne. Wrzucić do garnka, wlać tyle wody, by ledwie przykryła owoce, dodać sok z cytryny, gotować 5 minut, gruszki osączyć.
2. Ocet, miód i cukier podgrzewać w rondelku mieszając do rozpuszczenia i połączenia skladników. Dodać przyprawy, zagotować.
3. W słoikach ułożyć gruszki, zalać gorącą zalewą,, szczelnie zamknąć, wystudzić.
4. Pasteryzować 10 minut, wyjąć ostudzić.
Powinny wyjść z tego 2 słoiki litrowe.