Gruszkowo-Czekoladowa Poezja

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Sinistra @ 3 Jun 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=516100Widzę biszkopt w paski. "Wielcy mistrzowie..." byli inspiracją?
A coś więcej o sposobie moge prosić
anbetung.gif

To chyba do Dziuni pytanie owinno być
icon_mrgreen.gif

Hiena

Member
Maj 6, 2005
13,652
0
0
z torbami przez Was pojde ale zapytam co mi szkodzi
icon_lol.gif

O jakiej książce mówicie?
icon_mrgreen.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Sinistra

Member
Lut 21, 2005
16,701
3
38

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Syl, na allegro bywają, w granicach 20-30 zł a czasem nawet mniej
icon_smile.gif

Ilona, robi się to tak: najpierw bardzo cienko rozsmarowujesz biszkopt kakaowy, a następnie przejeżdżasz takim grzebieniem jak paca do nakładania kleju do kafli, tak żeby zostały paski ciasta tylko. Wszystko wkładasz do zamrażalnika aż zastygnie, a potem nakładasz szybko warstwę jasnego biszkoptu i pieczesz w 250-280*C ok. 5 minut i już
icon_mrgreen.gif
W książce było tak idealnie czarno-biało, ja odwaliłam prowizorkę
icon_wink.gif
z braku narzędzi. Za grzebień posłużył mi szeroki grzbiet do bindowania z przyciętymi ząbkami
zahnlos.gif
Niestety ząbki nie były równe co spowodowało nieczyste jasne paski. Poza tym najlepiej masę rozsmarowywać na silpacie czy innym silikonowym podkładzie, papier namaka od masy i marszczy się podczas ściągania masy. Ale i tak efekt wart jest zachodu, w sumie myślałam że gorzej wyjdzie
icon_mrgreen.gif
icon_wink.gif

Niestety, jak się dzisiaj dowiedziałam masa śmietanowa popłynęła po pokrojeniu ciasta
cry_1.gif
Jednak za mało żelatyny dodałam
icon_sad.gif

roggie

Member
Lut 14, 2006
1,142
0
0
i co z tego, że masa popłyneła skoro wszystkim od samego patrzenia na to ciasto dech w piersiach zapierało... Dziuniu Twoje wypieki to mistrzostwo!
icon_smile.gif

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0
dziunia @ 4 Jun 2007 napisał:
index.php?act=findpost&pid=516506Ilona, robi się to tak: najpierw bardzo cienko rozsmarowujesz biszkopt kakaowy, a następnie przejeżdżasz takim grzebieniem jak paca do nakładania kleju do kafli, tak żeby zostały paski ciasta tylko. Wszystko wkładasz do zamrażalnika aż zastygnie, a potem nakładasz szybko warstwę jasnego biszkoptu i pieczesz w 250-280*C ok. 5 minut i już
icon_mrgreen.gif
W książce było tak idealnie czarno-biało, ja odwaliłam prowizorkę
icon_wink.gif
anbetung.gif

Ciekawy sposób
gruebel_2.gif

A powiedz czy te warstwy ciasta są grube
icon_question.gif

W ogóle to mi wygląda jakbyś ciastem "owinela" mase w srodku - mylę się
icon_question.gif
(nie moge ze zdjęcia wyczaić jak to jest zrobione
icon_redface.gif
czekolada masa posypana
icon_question.gif
- czarna magia dla mnie
icon_mrgreen.gif
)
Dzieki za odpowiedzi
cvety.gif

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Roggie, dziękuję
icon_redface.gif
icon_smile.gif

Ilona, dobrze kombinujesz
icon_lol.gif
Dokładnie jak piszesz, to jest owinięte tym w paski
icon_smile.gif
Robisz to tak, tortownicę wykładasz papierem, tyle że boki muszą mieć ten papier wysoki dosyć, żeby było miejsce na ten mus. Teraz wstawiasz te paskowane brzegi ( u mnie wyszło z dwóch przyciętych od ekierki i linijki kawałków - musi być idealnie równo dla ladnego efektu) i na spód kładziesz spód
icon_mrgreen.gif
odpowiednio mniejszy żeby się zmieścił. Potem na ten spód lekko nasączony sokiem spod gruszek poszły gruszki i galaretka, a na koniec mus czekoladowy. Jak zastygło to posypałam startą czekoladą i dopiero po tym, po chwili zdjęłam boki tortownicy i papier- tym sposobem czekolada nie spadnie i nie przylepi się do boków
icon_smile.gif

Aha, to w paski jest bardzo cienkie, ale można zrobić i grubsze- w książce na oko ma jakieś 1/2 - 3/4 cm, u mnie to było chyba niecałe 1/2 cm.

Ostatnią edycję dokonał moderator:

Ilona

Moderator
Paź 10, 2004
37,718
1
0

okruszek13

Member
Sty 27, 2009
276
0
0
Bardzo podobne ciacho jedlismy ostatnio u rodzinki z tym ze tamto bylo kupne. Wszyscy byli nim zachwyceni. Chcialabym zrobic tacie na imieniny. Ale mam problem. Gdybym sama chciala zrobic galaretke z soku z gruszek i zelatyny to co w jakich proporcjach? Ja zupelnie zielona jestem a z zelatyna mam kiepskie doswiadczenia dlatego prawie wcale jej nie uzywam.
Pomozcie dobre kobiety
icon_smile.gif

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy