Grzybki

aurinko19

Member
Lip 14, 2009
57
0
0
Składniki na ciasto:
- ˝ kg mąki
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka śmietany 18%

Na trzonki (do namaczania):
- 1 białko
- mak

Masa:
Dowolna biała,u mnie masa do karpatki

Polewa:
- polewa czekoladowa gotowa lub w mojej wersji 2 czekolady roztopione

1. Składniki na ciasto siekamy, zagniatamy i wkładamy na godzinę do lodówki.
2.Po schłodzeniu ciasto rozwałkować i wycinać z niego - szklanką i foremka do babeczek - pary krążków.
3. Krążkami wyciętymi szklanką oblepic posmarowaną tłuszczem zewnętrzną stronę foremek do babeczek i upiec na złoty kolor.
4.Wyciąć małym kieliszkiem środki z krążków wykrojonych foremką i upiec je.
5.Uformoać z rulonu ciasta trzonki grzybka,maczać je w białku,a koniuszki w maku,następnie upiec.
6.Do upieczonych kapeluszy nakładać dowolny biały krem i przykryć je krążkiem z dziurką.
7.Włożyć trzonek w dziurkę,kapelusz polać polewą.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

aurinko19

Member
Lip 14, 2009
57
0
0
Tak wyglądają gotowe grzybki
icon_smile.gif
 

Załączniki

  • Zdj_cie002.jpg
    Zdj_cie002.jpg
    15.8 KB · Wyświetleń: 0
  • grzybasek.jpg
    grzybasek.jpg
    23.7 KB · Wyświetleń: 0
  • Zdj_cie000.jpg
    Zdj_cie000.jpg
    28.7 KB · Wyświetleń: 0

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Robiłam takie grzybki wiele razy. Są bardzo efektowne. Aurinko, w Twoim przepisie nie ma podaje ilości mąki.
Ja przepis miałam w "Poradnika domowego", składniki te same, mąki 1/2 kg. Ciasto jest fajne w obróbce, jest elastyczne, dobrze się wałkuje.
 

jaxja

Moderator
Maj 26, 2006
3,521
0
0
Czyli jest to dokładnie ten sam przepis, który mam z "Poradnika domowego". On był w dziale "przepisy czytelników". Może właśnie Twojego autorstwa?

I jeszcze mała uwaga: piszesz, by w spodzie grzybka wycinać środek małym kieliszkiem. Otwór musi być mały, wiec kieliszek musiałby mieć ok 1 cm średnicy - raczej nierealne. Ja wycinam te środki zakrętką od maleńkiej buteleczki z olejkiem zapachowym.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

aurinko19

Member
Lip 14, 2009
57
0
0
mój ma 2cm
tez myślałam,że będzie za duży otwór na nóżkę,jednak po włożeniu do masy trzonka był całkiem stabilny
icon_smile.gif
 

Jo_anna1

Member
Lip 9, 2009
3,219
0
0
Przepis sprzed lat z miesięcznika "Poradnik domowy" świetnie sie sprawdza
 

Załączniki

  • IMG_0257.jpg
    IMG_0257.jpg
    2.2 MB · Wyświetleń: 0

Doruśka

Member
Mar 28, 2006
5,233
0
36
ja korzystałam z przepisu Ewy Wachowicz:
ciasto:
1 kostk amasła
3 szkl mąki
1 szkl kwaśniej śmietany
2 łyzki powideł lub marmolady
1 łyzka maku
1 białko
polewa czekoladowa


Krem- klasyczny karpatkowy

szybko wyrobić ciasto i schłodzić ok 2 h.

Rozwałkować na 1/2 cm wykroić 45 krażków i nałożyć je na zewnętrzną str małych foremek babeczkowych, posmarowanych roztopionym masłem.
teraz rozwałkowac na 2-3 mm i wyciać 45 mniejszych krążków na spody kapeluszy , w każdym na środku zrobić dziurkę na trzonek.

resztę ciasta rozwałkować też na 2-3 mm i wykroić 45 ktrójkątów, posmarować je powidłami i zwinac w rulonki. grubsze końce ruloników zamoczyć w białku i maku.

po upieczeniu składać w grzybki
icon_smile.gif

ps. ja ogonki maczalam po upieczeniuw czekoladzie i takiej posypce czekoladowej
 

Załączniki

  • grzybki.jpg
    grzybki.jpg
    88.2 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy