- Lip 14, 2009
- 57
- 0
- 0
Składniki na ciasto:
- ˝ kg mąki
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka śmietany 18%
Na trzonki (do namaczania):
- 1 białko
- mak
Masa:
Dowolna biała,u mnie masa do karpatki
Polewa:
- polewa czekoladowa gotowa lub w mojej wersji 2 czekolady roztopione
1. Składniki na ciasto siekamy, zagniatamy i wkładamy na godzinę do lodówki.
2.Po schłodzeniu ciasto rozwałkować i wycinać z niego - szklanką i foremka do babeczek - pary krążków.
3. Krążkami wyciętymi szklanką oblepic posmarowaną tłuszczem zewnętrzną stronę foremek do babeczek i upiec na złoty kolor.
4.Wyciąć małym kieliszkiem środki z krążków wykrojonych foremką i upiec je.
5.Uformoać z rulonu ciasta trzonki grzybka,maczać je w białku,a koniuszki w maku,następnie upiec.
6.Do upieczonych kapeluszy nakładać dowolny biały krem i przykryć je krążkiem z dziurką.
7.Włożyć trzonek w dziurkę,kapelusz polać polewą.
- ˝ kg mąki
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka śmietany 18%
Na trzonki (do namaczania):
- 1 białko
- mak
Masa:
Dowolna biała,u mnie masa do karpatki
Polewa:
- polewa czekoladowa gotowa lub w mojej wersji 2 czekolady roztopione
1. Składniki na ciasto siekamy, zagniatamy i wkładamy na godzinę do lodówki.
2.Po schłodzeniu ciasto rozwałkować i wycinać z niego - szklanką i foremka do babeczek - pary krążków.
3. Krążkami wyciętymi szklanką oblepic posmarowaną tłuszczem zewnętrzną stronę foremek do babeczek i upiec na złoty kolor.
4.Wyciąć małym kieliszkiem środki z krążków wykrojonych foremką i upiec je.
5.Uformoać z rulonu ciasta trzonki grzybka,maczać je w białku,a koniuszki w maku,następnie upiec.
6.Do upieczonych kapeluszy nakładać dowolny biały krem i przykryć je krążkiem z dziurką.
7.Włożyć trzonek w dziurkę,kapelusz polać polewą.
Ostatnią edycję dokonał moderator: