- Lis 13, 2005
- 9,189
- 2,743
- 113
Grzyby jak ryby
Przepis pochodzi ze strony http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis11004.html
1 kg pieczarek średniej wielkości (muszą być świeże - bielutkie). Wykorzystujemy tylko kapelusze, resztę można wykorzystać np. do zrobienia zapiekanek dzieciom na kolację
3 średnie cebule,
3 ogórki konserwowe
2 jajka,
bułka tarta,
sól, pieprz, olej do smażenia, Vegeta (czerwona) jeśli ktoś używa
Zalewa:
4 szklanki wody,
12 łyżek octu 10%
6 łyżek cukru
6 łyżek ketchupu koniecznie Pudliszki (łagodny ) !!!!
1 słoik koncentratu koniecznie Pudliszki !!!!
1 łyżka soli
pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy
Pieczarki po wycięciu nóżek (używamy samych kapeluszy) należy opanierować w przygotowanym wcześniej jajku przyprawionym Vegetą, solą i pieprzem oraz w bułce tartej i usmażyć na gorącym oleju na złoty kolor.
W międzyczasie gotujemy zalewę z podanych wyżej składników.
Usmażone grzyby układamy, najlepiej w kamiennym garnku, jak niżej:
I warstwa - grzyby,
II warstwa - surowa, pokrojona w plastry cebula
III warstwa - grzyby
IV warstwa - ogórki konserwowe pokrojone w plasterki
Następnie tak przygotowane pieczarki zalewamy gorącą zalewą, po wystygnięciu przekładany w chłodne miejsce najlepiej do lodówki na minimum 1 dobę.
Nie wymaga dużego nakładu pracy za to efekt smakowy jest rewelacyjny ! Świetnie nadaję się również na Wigilijny stół !!!!
Robiłam je już wielokrotnie. Rodzaj ketchupu podany przez autorkę przepisu.
Ja daję ketchup pierwszy lepszy i ocet winny 6%. Wszystkim bardzo smakują.
Przepis pochodzi ze strony http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis11004.html
1 kg pieczarek średniej wielkości (muszą być świeże - bielutkie). Wykorzystujemy tylko kapelusze, resztę można wykorzystać np. do zrobienia zapiekanek dzieciom na kolację
3 średnie cebule,
3 ogórki konserwowe
2 jajka,
bułka tarta,
sól, pieprz, olej do smażenia, Vegeta (czerwona) jeśli ktoś używa
Zalewa:
4 szklanki wody,
12 łyżek octu 10%
6 łyżek cukru
6 łyżek ketchupu koniecznie Pudliszki (łagodny ) !!!!
1 słoik koncentratu koniecznie Pudliszki !!!!
1 łyżka soli
pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liść laurowy
Pieczarki po wycięciu nóżek (używamy samych kapeluszy) należy opanierować w przygotowanym wcześniej jajku przyprawionym Vegetą, solą i pieprzem oraz w bułce tartej i usmażyć na gorącym oleju na złoty kolor.
W międzyczasie gotujemy zalewę z podanych wyżej składników.
Usmażone grzyby układamy, najlepiej w kamiennym garnku, jak niżej:
I warstwa - grzyby,
II warstwa - surowa, pokrojona w plastry cebula
III warstwa - grzyby
IV warstwa - ogórki konserwowe pokrojone w plasterki
Następnie tak przygotowane pieczarki zalewamy gorącą zalewą, po wystygnięciu przekładany w chłodne miejsce najlepiej do lodówki na minimum 1 dobę.
Nie wymaga dużego nakładu pracy za to efekt smakowy jest rewelacyjny ! Świetnie nadaję się również na Wigilijny stół !!!!
Robiłam je już wielokrotnie. Rodzaj ketchupu podany przez autorkę przepisu.

Ostatnią edycję dokonał moderator: