Grzyby w occie ze Starej Rzeki

kermidt

Moderator
Członek ekipy
Wrz 17, 2004
44,979
2
0
Jak jeszcze troche popatrze na grzyby to sie wsciekne i umre z zazdrosci.
Ja chce. Chce skrobac, plukac, kroi i stac przy gorocej kuchni w oparach cuchnacych octem.
Ja zadam i pozadam.
Oszaleje, jak sie nie dowiem gdzie tu sa grzyby
cry_1.gif
 

akaes

Member
Mar 18, 2008
5
0
0
A ja mam pytanie o czas gotowania grzybków. Zaraz zabieram się za słoiczki, a będą to moje pierwsze w zyciu własnoręcznie robione i nie wiem, ile grzyby gotować przed wrzuceniem do słoików. Czy tylko wrzucić na wrzątek i po minutce wyjąć czy dłużej trzymać?
 

tillandsja

Member
Gru 15, 2004
6,771
0
0
wlasnie je robie
icon_biggrin.gif
 

fixat

Member
Cze 26, 2008
5
0
0
A nie za długo te 20min zważywszy że pasteryzuje się je później 20-30min ??
Myślę że 10-15min obgotowania w osolonej wodzie powinno wystarczyć, no chyba że macie opieńki czy poćce (borowiki ceglastopore) wtedy trzeba dłużej. Słyszałem też że gdy do tej wody w trakcie obgotowywania doda się odrobinę octu, grzyby zachowają piękny kolor w słoiczkach
icon_smile.gif


A co z cebulą z zalewy? Chyba też należy wpakować do słoiczków (ja tak robię) bo w przepisie nic na ten temat nie ma.

Grzybki faktycznie wychodzą cudo, tylko z goździkiem trzeba uważać żeby nie przedobrzyć.

Pozdrawiam,
 

joanka385

Member
Sie 4, 2008
50
0
0
Robię grzybki w identycznej zalewie, są najlepsze! A przed obgotowaniem- chwilę płuczę w zimnej wodzie z dodatkiej 1-2 lyżeczek kwasku cytrynowego/ zamiast octu/- grzybki nie ciemnieja w czasie gotowania i np.maślaki sa pieknie bielutkie-a poza tym grzybki nabieraja troszke takiego smaczku od kwasku. Polecam.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,984
570
113
Zrobiłam. Pół porcji marynaty wystarczyło mi idealnie na siedem słoiczków.
Co z poprzednio zrobionymi trzema, daje mi przyzwoity "zapas" na zimę.
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,984
570
113
Wyciągam, będę jutro robić. Tylko nie mam chrzanu; zapomniałam, że wchodzi w skład tej marynaty.

EDIT:
Na dziesięć słoiczków zrobiłam 3/4 porcji zalewy. Wystarczyło idealnie. Chrzan też się znalazł.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Contributor
Lis 13, 2005
6,953
93
48
Dziś zrobiłam wg tego przepisu 5 słoików podgrzybków:

22m.jpg

Najtrudniej było znaleźć korzeń chrzanu, ale się udało.
daumen.gif
 

Załączniki

  • 22m.jpg
    22m.jpg
    55 KB · Wyświetleń: 0

AnkaP

Well-known member
Contributor
Sty 2, 2008
8,079
975
113
Odkąd zrobiłam grzybki marynowane z tego przepisu, innych już nie robię
mniam.gif
Zaraz znikam do kuchni pakować do słoików wczorajsze zbiory. Grzybki sobie wczoraj obgotowałam i włożyłam do lodówki, mam nadzieję, że im to nie zaszkodzi, że dopiero dzisiaj do słoików zapakuję, ale wczoraj już nie miałam siły.
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Contributor
Lis 28, 2005
29,984
570
113
Rzutem na taśmie mam dziesięć półlitrowych słoików maślaków.
icon_smile.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

hazo

Well-known member
Contributor
Lis 13, 2005
6,953
93
48
Wyciągam, bo zaczęły pokazywać się grzyby, a ja zapomniałam czy grzyby w słoikach zalewa się gorącą marynatą czy zimną?
 

AnkaP

Well-known member
Contributor
Sty 2, 2008
8,079
975
113
Moje tegoroczne:
grzyby_w_occie.jpg

Ja zimne grzyby zalewam zimną marynatą i pasteryzuję. Ale widzę, że w internetowych przepisach króluje zalewanie gorącą marynatą.
 

Załączniki

  • grzyby_w_occie.jpg
    grzyby_w_occie.jpg
    474.3 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

AnkaP

Well-known member
Contributor
Sty 2, 2008
8,079
975
113
Czy ta zalewa nadaje się też do rydzów? Siedzę na wakacjach w górach i szczerze mówiąc nie chce mi się dwóch zalew robić, bo do prawdziwków i borowików ceglastoporych mam zamiar właśnie tę zrobić. Z drugiej strony może lepiej nie ryzykować i poszukać przepisu na rydze
gruebel_2.gif